Duitsland volgens Nederlandse fotografen

Nieuws | de redactie
6 mei 2008 | Welk beeld hebben Nederlandse fotografen na de Tweede Wereldoorlog gegeven van onze oosterburen en in hoeverre strookte dat met algemene ontwikkelingen in de Duits-Nederlandse verhoudingen? Daarover gaat de lectorale rede van Flip Bool op 30 mei 2008 aan Avans Hogeschool, AKV | St. Joost.

Fotografen waren via de drukpers ruim een eeuw lang belangrijke visuele informanten over het wereldgebeuren. Maar digitaal verzonden bewegende beelden hebben deze rol steeds meer overgenomen. Hiermee is niet gezegd dat de rol van de fotograaf als visuele informant is uitgespeeld, maar zijn of haar positie vraagt om nieuwe invalshoeken. Daarbij is het een belangrijk gegeven dat mondialisering in toenemende mate leidt tot vragen over de eigen identiteit. Niet alleen in persoonlijke zin, maar vooral ook met betrekking tot de nationale identiteit.

Een cruciale factor voor onze nationale identiteit is dat Nederland slechts twee directe buurlanden kent. Met name de verhouding met Duitsland als oosterbuur heeft ons na vijf jaar bezetting bijzonder beziggehouden. De gecompliceerde Duits-Nederlandse verhoudingen sinds 1945 zijn onderwerp van talloze publicaties en in verschillende daarvan zijn foto’s ter illustratie opgenomen. Maar de vraag is nog niet eerder gesteld welk specifiek beeld Nederlandse fotografen van onze oosterburen hebben gegeven en in hoeverre dit strookt met, of afwijkt van, algemene ontwikkelingen in de Duits-Nederlandse verhoudingen. Deze vraag is onderwerp van de lectorale rede van Flip Bool.

Tijd: vrijdag 30 mei 2008 – 15.30 tot 17.00 u
Plaats: Avans Hogeschool, akv | st joost – kapel – Beukenlaan 1 – 4854 TA Breda


rotgans3.jpg

[contactblad breedbeeldfoto’s Frits J. Rotgans, 1955]


Toegang staat open voor alle belangstellenden zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Bent u geïnteresseerd;
klik hier voor een intekenformulier
… of neem telefonisch contact op met Wilma Diepens – 076 5 250 370 (ma/di/wo)
Een uitgebreidere versie van deze rede wordt bij deze gelegenheid in gepubliceerde vorm gepresenteerd.
Neem voor meer informatie contact op met Avans Hogeschool, Wilma Diepens

De website van het lectoraat fotografie vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK