Arabische wereld ontdekt Fontys

Nieuws | de redactie
20 juni 2008 | Fontys gaat het personeel van drie nieuwe ziekenhuizen in het Egyptische Alexandrië opleiden, ongeveer 1000 verpleegkundigen en paramedici. De hospitaals hebben behoefte aan trainingen voor basisverpleegkundigen, verpleegkundigen voor de intensive care, de operatiekamer en de afdeling kindergeneeskunde. Ook gaat Fontys medewerkers opleiden voor mri- scans, röntgen, echografie en voor in het laboratorium.

Mogelijk komt er in de toekomst nog een opdracht bij voor het geven van ict- en managementtrainingen. CvB’er Jan Houben wijst er op dat zijn hogeschool een volledig ziekenhuis kan doen opleiden met uitzondering van de artsen en chirurgen.

De binnengehaalde opdracht komt onder andere voort uit een congres dat Fontys in april in Alexandrië organiseerde. Daar werd ook de basis gelegd voor mogelijke andere opdrachten in Afrika. Zo zijn besprekingen in gang gezetover de mogelijke opzet van een fysiotherapie-opleiding op het gebied van wellness, massage en revalidatie van duikongevallen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Ook  lopen onderhandelingen voor een opdracht ten aanzien van curriculumontwikkelingen in Arabische landen, waaronder Libanon, Saoedi-Arabië en Koeweit.

Om de klus te kunnen klaren, gaat Fontys dertig Egyptenaren opleiden die op hun beurt de trainingen voor het personeel gaan doen. Daarbij zullen ze begeleid worden door Fontysdocenten. Vanaf de komende herft zullen rond de dertig docenten steeds voor een periode van circa twee weken naar Egypte zullen gaan, vooral medewerkers van Fontys Hogeschool Verpleegkunde en van Fontys Paramedische Hogeschool.

Het management Fontys International Health Projects verwacht dat de opdracht van ongeveer € 1 miljoen uiteindelijk twintig tot dertig procent winst oplevert. Winst zit ook in de ervaring die Fontsymedewerkers ermee op kunnen doen en werkgelegenheid. ‘Het is mooi dat we op een moment dat de studentenaantallen bij onze eigen opleidingen teruglopen, er toch taken zijn die uitgevoerd kunnen worden.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK