Zonnecollector, luchtbed voor patiënten, creatieve studenten dus

Nieuws | de redactie
24 juni 2008 | Een duiklamp die langer brandt, een zonnecollector voor de derde wereld en een luchtbed dat doorligklachten voorkomt; deze en zestien andere technische innovaties zijn woensdag 25 juni te zien, horen en ervaren tijdens het halfjaarlijkse Integrated Product Development Symposium (IPD) bij Fontys Hogescholen.

Aan het IPD werken studenten van verschillende technische opleidingen aan gebieden als van informatica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en technische natuurkunde. Het symposium is vooral bedoeld om hen te leren samenwerken en communiceren, maar heeft door het werken aan opdrachten voor bestaande bedrijven ook een commercieel en wervend karakter.

Eenvoudige zonnecollector
Een voorbeeld is een zonnecollector voor de derde wereld. In deze landen is nog steeds een gebrek aan elektriciteit. De stichting Free Energy Foundation vroeg Fontys een eenvoudige zonnecollector te ontwikkelen die meedraait met de zon en een huis van stroom kan voorzien. De huidige collectoren zijn daar nog niet geschikt voor. Een ander voorbeeld is CustoMatraz. Dit is een waterbed dat zich aanpast aan iemands veranderende ligging. Fontysstudenten werkten mee aan dit project.

Ook is een CustoMatraz+ ontwikkeld, een luchtbed dat voorkomt dat patiënten doorligklachten krijgen. Studenten van Fontys zijn ook bij dit project betrokken. Het matras wordt de komende maanden in samenwerking met het bewegingslab van Fontys Paramedische Hogeschool verder ontwikkeld.

Succesfactoren
In de inleiding van het symposium geeft gastspreker Ben Vaske van Atos Origin tien tips om het mislukken van een project te voorkomen. Door zijn ervaring als projectmanager weet hij welke factoren een succesvol project in de weg staan.

Locatie 
Het IPD symposium vindt plaats op woensdag 25 juni van 09.00 tot 18.00 uur in Fontysgebouw R5, locatie Rachelsmolen in Eindhoven.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK