Collegegeldverlaging verliest verkiezingen

Nieuws | de redactie
30 september 2008 | De Oostenrijkse verkiezingen vertoonden tenminste twee verrassende uitkomsten. Ten eerste dat ook bij twee spinvijandige rechtspopulistische partijen samen de winnaars kunnen worden. Ten tweede dat afschaffing van collegegelden voor het HO geen winnend thema hoeft te zijn.

Minister van Financiën en sociaaldemocratische lijsttrekker Faymann drukte vlak voor de Kamerverkiezingen een speciale parlementszitting door waarin niet alleeen de HO-retributies afgeschaft werden, maar ook zulke populaire maatregelen als AOW met 60 bij 40 jarige dienst -met 55 voor vrouwen zelfs- en verlaging van BTW op medicijnen. Hij dacht hiermee zowel de oudere kiezers als de voor het eerst opkomende 16- en 17-jarigen als nieuwe kiezers te gerieven. Het mocht niet baten.

Deze verrassing werd door de kiezers als doorzichtige truc gezien om de populisten voor te zijn. Hun twee partijen zagen hun gelijk alleen maar bevestigd, dat er al die tijd niet naar het volk geluisterd was of naar de gewone man omgezien. Faymanns SPÖ haalde het laagste resultaat uit de geschiedenis van zijn partij en werd met 29,7 % toch nog de grootste partij. De twee rechtse partijen van Haider en die van zijn interne vijanden haalden samen wel 29 %. De christendemocraten kelderden bijna 10 % omlaag naar 25,6 % en een regering zonder de rechtspopulisten lijkt nu nauwelijks nog mogelijk. Wat er van de collegegelden gaat komen? Niemand die het weet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK