Rusland en Nederland samen in kernfusie

Nieuws | de redactie
18 november 2008 | Het instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen wordt deel van een nieuw verband samen met vier Russische instituten, het Centre of Excellence for Fusion Physics and Technology. Russische hoofdpartner is dr. Boris Kuteev van het  fameuze Kurchatov-instituut in Moskou. Het nieuwe Centre onderzoekt de fundamentele natuurkunde van fusieplasma’s rond onderzoeksreactor ITER, in het Zuid-Franse Cadarache.

In die installatie wordt een plasma (heet, geladen gas) van de waterstofisotopen deuterium en tritium verhit tot 150 miljoen graden. Bij die temperaturen smelten de atoomkernen samen en komt energie vrij. ITER heeft als doel de technische en wetenschappelijke haalbaarheid van kernfusie als energiebron aan te tonen.

Het nieuwe Centre of Excellence zal de grote fysische uitdagingen van fusiereactoren aanpakken: naast energietransport en instabiliteiten in het plasma wordt ook de interactie van het hete plasma met de reactorwand onderzocht. Verwacht wordt, dat de ITER-reactor in 2018 in bedrijf gaat. Dan zal het apparaat in korte pulsen tien keer zoveel energie opwekken als nodig is om het plasma op te sluiten en te verwarmen.

Volgens NWO’s referees “behoren de betrokken groepen tot de wereldtop in hun onderzoeksgebied.” De gemengde commissie voor gezamenlijk Nederlands-Russisch onderzoek “heeft er vertrouwen in dat het voorgestelde onderzoek een belangrijke bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van kernfusie”.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK