First time right

Nieuws | de redactie
17 maart 2009 | Hij kwam tot aan het randje van de dampkring. Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE), een studievereniging aan de TU Delft, heeft haar raket Stratos de ruimte in geschoten tot een hoogte van 12 km en 551 meter. Het Europese hoogterecord van door amateurs gebouwde raketten is daarmee gebroken. Stratos werd gelanceerd vanaf de raketbasis in het Zweedse Kiruna.

De gehele raket inclusief de motoren is door de studenten ontworpen en gebouwd. Doel van de leden van DARE met was om het Europese hoogte record voor experimentele raketten voor amateur raketbouwers te doorbreken. En dat is bij de eerste poging gelukt. Het ruimtevaartcredo first time right is hiermee door DARE in ere gehouden. Het vorige record stond op 10,6 km.

Om de recordhoogte te bereiken moest de vier meter lange tweetrapsraket Stratos een snelheid bereiken van 3600 km per uur, ongeveer vier keer de snelheid van een verkeersvliegtuig. Door de grote hoogte en snelheid werken de voor experimentele raketten gebruikelijke technieken niet. De studenten moesten daarom verschillende innovatieve oplossingen bedenken. Om gewicht te besparen maakten de studenten de eerste raketmotor van koolstofcomposiet, een zeer licht maar toch stijf materiaal.

Rector Magnificus Jacob Fokkema is vooral enthousiast over de creativiteit en inzet die uit dit soort projecten van zijn studenten spreekt: “De studenten van Stratos hebben een prachtige klus geklaard. Projecten als Stratos, Nuna, Formula-Zero, noem ze maar op: ze laten glashelder zien dat studeren aan de TU Delft veel meer is dan het verzamelen van technische kennis. De inspiratie en de creativiteit om met die kennis iets nieuws te doen, daar gaat het om.”

Dutch Space heeft DARE ondersteund omdat het Stratos project studenten die kiezen voor de techniek een unieke kans biedt om ervaring op te doen in de ruimtevaart. DARE en haar leden etaleren ondernemingszin, drang tot innovatie en een gezonde ambitie om te excelleren en records te breken. “Wij zijn reuze trots dat deze Delftse studenten er naast hun studie in geslaagd zijn een raket te bouwen, te lanceren en het Europese hoogterecord te doorbreken.” aldus Bart Reijnen, directeur van Dutch Space. “Moge dit ook een bron van inspiratie zijn voor andere jongeren om technische opleidingen te volgen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK