Op reis door de Melkweg

Nieuws | de redactie
16 maart 2009 | De zon ontstond 4,6 miljard jaar geleden in een clubje sterren, dat samen een enorme reis door het universum maakte. Dit blijkt uit UvA-onderzoek van Simon Portegies Zwart. Het groepje vormde een sterrenhoop van 500 tot 3000 zonsmassa’s, helemaal aan de andere kant van de Melkweg van waar wij nu leven.

In de loop van tijd is de zon circa  27 keer rond de Melkweg geweest om uiteindelijk op zijn huidige locatie op ongeveer 28.000 lichtjaar van het centrum te belanden. De sterren die samen met de zon zijn gevormd bleven gedurende die gehele reis vrij dicht in de buurt. Uit de analyse blijkt dat er nog steeds een stuk of 40 van hen binnen een afstand van een paar honderd lichtjaar van de zon staan, en nog steeds ‘meereizen’. Deze sterren kunnen met toekomstige waarneemprogramma’s worden geïdentificeerd, zoals de in 2011 te lanceren Gaia-satelliet, die 1 miljard sterren van de Melkweg in kaart gaat brengen.

De zon is net als de meeste andere sterren niet als enig kind geboren, maar in een groep. “Maar het het was een enorme verrassing”, zegt computationeel astrofysicus Portegies Zwart, “dat zo’n groot aantal van de sterren die samen met de zon zijn ontstaan, in de buurt zijn geleven.” Het ontdekken van een broertje of zusje zou een belangrijke bijdrage leveren aan ons begrip over het ontstaan van de zon, aldus Portegies Zwart.

Het onderzoeksresultaat wordt binnenkort gepubliceerd als een Letter in The Astrophysical Journal.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK