Blowen leidt tot uitval

Nieuws | de redactie
22 januari 2010 | Veel blowen en drinken vergroot het risico op uitval uit onderwijs. Dat stellen onderzoekers van het Trimbos Instituut en de UU. OCW-staatssecretaris Van Bijsterveldt dringt er bij de 15% lakse gemeenten op aan dat zij werk maken van verwijdering van coffeeshops bij scholen.

Een risicofactor die in het kader van voortijdig schooluitvaltot op heden nauwelijks is onderzocht is cannabis- enalcoholgebruik. Om die kennislacune weg te nemen hebben deministeries van Onderwijs en Volksgezondheid het Trimbos Instituutgevraagd onderzoek te doen naar de relatie tussen uitval tussendeze factoren. Het is nu voor het eerst dat de relatie tussenalcohol- en cannabisgebruik en schoolproblemen wetenschappelijk isbevestigd.

Blowen leidt tot spijbelen

De onderzoekers tonen in hun uitgebreide onderzoek (zowelkwantitatief als kwalitatief) aan dat er een systematisch verbandis tussen overmatig blowen en drinken en problemen op school.Leerlingen die veel blowen en drinken spijbelen vaker, zo luidt hunconclusie. “Spijbelen is de voorbode van uitval. Leerlingen dieveel blowen, zien hun toekomst in rook opgaan.” , aldus VanBijsterveldt, die blij is met het rapport.

“We hadden natuurlijk het sterke vermoeden dat veel blowen endrinken enerzijds en goede schoolprestaties anderzijds, slechtsamengaan. Dit rapport vormt de pijnlijke wetenschappelijkebevestiging daarvan. Laat dit een waarschuwing zijn voor ouders enleerlingen.”

Ondersteuning docenten

Van Bijsterveldt kondigde vandaag aan het Trimbos Instituut deopdracht te geven een handreiking te ontwikkelen ter ondersteuningvan docenten en leerlingbegeleiders op het MBO, zodat zij eerder,sneller en beter in staat worden gesteld om te gaan met drugs- enalcoholgebruik bij leerlingen. Zij beloofde daar extra geld voorvrij te maken.

Daarnaast zal samen met minister Klink het schoolpreventieproject ‘De gezonde school en genotmiddelen’ geïntroduceerd worden op ROC’s(Regionale Opleidings Centra). Dit project zal gericht zijn opleerlingen en ouders en beoogt het alcohol en cannabismisbruiktegen te gaan.

Coffeeshops weg

De kabinetsdoelstelling om coffeeshops in de buurt van scholen tesluiten is volop in uitvoering. Inmiddels voldoet 85% aan degemeenten aan het afgesproken afstandscriterium tussen scholen encoffeeshops. Van Bijsterveldt roept de achterblijvende gemeenten opvaart maken met die doelstelling. Volgens haar zijn scholen encoffeeshops een slechte combinatie.

Het terugdringen van het aantal ‘drop-outs’ is een van despeerpunten van Van Bijsterveldt. In 2012 wil zij het aantalvoortijdig schoolverlaters halveren tot 35.000. Dezekabinetsdoelstelling ligt volledig op schema. Nieuwe cijfers wordenbinnenkort verwacht.

Van Bijsterveldt: “De aanval op de uitval gaat onverminderd voort.We liggen op schema, maar geven de komende jaren extra gas omzoveel mogelijk leerlingen met een diploma te laten afzwaaien naareen betere toekomst.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK