KNAW benoemt vier Akademiehoogleraren

Nieuws | de redactie
27 april 2010 | De KNAW heeft de Amsterdamse en Groningse topwetenschappers Liesbeth de Vries, Eric Bergshoeff, Michiel van der Klis en Joep Leerssen benoemd tot Akademiehoogleraar. Zij ontvangen elk een bedrag van één miljoen euro om zich volledig te wijden aan onderzoek en begeleiding van jonge onderzoekers.

De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar. Gedurendedeze periode zijn de Akademiehoogleraren door hun universiteit -tweemaal de UvA en tweemaal de RuG – vrijgesteld van bestuurlijkeverplichtingen. Hieronder vindt u een kort portret van de viertoppers en hun onderzoek.

Liesbeth de Vries (medische oncologie,Rijksuniversiteit Groningen) is benoemd tot Akademiehoogleraarvanwege het baanbrekende onderzoek dat zij verricht binnen een zeerbreed spectrum van de medische oncologie. Zij is een vooraanstaandinternationaal onderzoeker en ontwikkelt en implementeert nieuwetechnieken in zowel wetenschappelijk onderzoek alspatiëntenzorg.

Eric Bergshoeff (theoretische natuurkunde,Rijksuniversiteit Groningen) heeft belangrijke bijdragen geleverdaan wetenschappelijke doorbraken op het gebied van de snaartheorieen membranen. Hij is een internationaal erkend wetenschapper, wiensideeën het vakgebied sterk hebben ontwikkeld en beïnvloed.Gedurende zijn carrière is Bergshoeff telkens vernieuwend geweesten zijn ontdekking van de brane theory is van blijvende invloed opde theoretische en mathematische natuurkunde.

Michiel van der Klis (sterrenkunde,Universiteit van Amsterdam) is benoemd tot Akademiehoogleraarvanwege zijn revolutionaire onderzoek naar de röntgenstralen vandubbelsterren. Hij is een absolute wereldleider op het gebied vanröntgenstralen van compacte objecten en heeft een intrigerendverband gelegd tussen zwarte gaten en neutronensterren, de tweemeest extreme objecten in het heelal. Ook ontdekte hij met zijngroep de eerste röntgenster die vierhonderd maal per seconde omzijn as draait.

Joep Leerssen (moderne Europese letterkunde,Universiteit van Amsterdam) heeft een unieke bijdrage geleverd aanhet onderzoeksveld Europese studies. Hij bestudeert ideeën rondomnationale identiteit en schenkt hierbij in het bijzonder aandachtaan literair bronmateriaal. Leerssen is een inspirerend leider enspeelt een centrale rol binnen een zeer productief onderzoeksveld.Met de publicatie van zijn boek ‘National thought in Europe’ heefthij zijn internationale reputatie gevestigd.

Op woensdag 28 april en donderdag 29 april zal RobbertDijkgraaf, president van de KNAW, drie Akademiehooglerarenpersoonlijk met hun benoeming feliciteren. Op 28 april is hij om17.15 uur bij de Universiteit van Amsterdam om Michiel van der Kliste feliciteren en op 29 april is hij vanaf 16.00 uur aanwezig inGroningen. Het felicitatiebezoek aan Joep Leerssen volgt op dinsdag18 mei.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK