Bildung en burgerschap op laag niveau

Dit komt naar voren uit een internationaal onderzoek in 39landen naar burgerschapscompetenties van 14- tot 15-jarigeleerlingen. Het rapport terzake van de International Civic andCitizenship Education Study (ICCS) is in Gothenburggepresenteerd door de IEA, de International Association for theEvaluation of Educational Achievement.
Leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs hebbenminder kennis over democratische principes en maatschappelijkebasiswaarden dan leerlingen in andere Europese landen. Slechtséén op de vier leerlingen heeft een zeer goed begrip van wat actiefburgerschap inhoudt. Dit steekt schril af bij landen als Finland enDenemarken, waar dit voor tussen de 55% en 60% van de leerlingengeldt.
Burgerschap met lage competenties
Ongeveer 15% van de leerlingen in Nederland, aldus hetrapport van de IEA, mist de minimale kennis en vaardigheden om goedals burger in de samenleving te kunnen functioneren. Dit percentageis vergelijkbaar met het internationale gemiddelde, maar isduidelijk hoger dan in de meeste Europese landen.
Alleen in Griekenland, Cyprus en Luxemburg is dit percentagein de EU met 22% tot 28% van de leerlingen groter. Van alledeelnemende landen is het relatief het slechtst metburgerschapscompetenties van leerlingen gesteld in Indonesië,Paraguay, Guatemala en de Dominicaanse Republiek. Geen landen diezich beroepen op een eeuwenlange traditie van openheid, tolerantieen ‘jezelf kunnen zijn’, kortom.
Nederland ‘Vlaams’ over migranten
Nederlandse leerlingen verschillen niet noemenswaardigvan leerlingen in andere Europese landen als het gaat om gelijkerechten voor mannen en vrouwen. Over gelijke rechten voorimmigranten wordt door leerlingen echter wel veel negatievergedacht. Nederland neemt hierin samen met Vlaanderen zowel Europeesals internationaal gezien een extreme positie in.
In Nederland is bovendien het verschil in oordeel over gelijkerechten voor immigranten tussen leerlingen van Nederlandse en vanbuitenlandse komaf relatief groot. Dit geldt behalve voor Nederlandook voor Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland,Engeland en Vlaanderen.
Vertrouwen in partijen en overheden groot
Het vertrouwen van leerlingen in de landelijke overheiden de politiek is juist groter dan in veel andere landen. Van deleerlingen in ons land heeft 70% voor een groot deel of volledigvertrouwen in de regering.
Dit percentage ligt voor 14- tot 15-jarige leerlingen in anderelanden gemiddeld op 61%. Iets meer dan de helft van de leerlingengeeft aan ook de politieke partijen te vertrouwen. Dit percentageis eveneens aanzienlijk hoger dan in veel andere landen.
Meest Gelezen
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
