‘Pressure Cooker’: Innovatie in de zorg

Nieuws | de redactie
2 juni 2010 | 30 topstudenten, 5 dagen, 6 uitdagingen, 100 innovatieve oplossingen in de zorg. De Hogeschool Rotterdam heeft over het project ‘Pressure Cooker’ een kleurrijke publicatie uitgebracht. ScienceGuide was aanwezig bij de boekpresentatie.

 

Het project Pressure Cooker werd georganiseerd door deHogeschool Rotterdam van 6 tot 10 juli 2009. 30 topstudenten en 20innovatieve denkers uit onderwijs en bedrijfsleven kregen deopdracht om het fundament van de zorg in 2029 te ontwikkelen. Inoverleg met het werkveld zijn de uitdagingen geformuleerd waar dezorgsector in de komende jaren een antwoord op dient teformuleren. In de eindpresentaties waren centrale begrippenauthenticiteit, het sociaal netwerk als basis voor eigen regie,zelfbeschikking, vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Intensief programma

Deelnemers aan Pressure Cooker volgden een intensief programma:elke dag begon vroeg in de ochtend met een ontbijtsessie metgastsprekers en eindigde met presentaties over de opbrengst van dedag. Pressure Cooker is bij uitstek multidisciplinair van opzet. Dezes Pressure Cooker teams bestonden elk uit vijf excellentestudenten, een creatieve professional uit het bedrijfsleven en tweedocenten van de hogeschool afkomstig uit verschillendeinstituten.

Elk team werd bijgestaan door een procesbegeleider. Alledeelnemers verbleven gedurende de hele week -dag en nacht- oplocatie: de RDM Campus. Op vrijdagmiddag werden de resultaten vande teams gepresenteerd aan opdrachtgevers, media, medewerkers vande hogeschool en andere belangstellenden.

Mentaliteitsverandering

Initiatiefnemer Carolien van den Akker denkt terug aan juli2009. “Midden in de week, op woensdagavond had ik het gevoel ‘ditklopt dus, het werkt’.” Studenten mochten helemaal ‘out-of-the-box’denken. Het ging om een mentaliteitsverandering. “We willen vancontrole naar vertrouwen in de zorg.”

Student Communicatie en Multimedia Design Mathijs van Meerkerkwas één van de 30 studenten die mochten deelnemen aan het project.”Iedereen wilde er iets van maken, dat was zo mooi om te zien. Hetwas echt knallen met z’n allen,” zo vertelt hij. Veel deelnemendestudenten zijn na het project een stage gaan doen in de zorg. Hunideeën kunnen ze zo gelijk in praktijk brengen.

Wilt u het boek ‘Pressure Cooker 2009’ ontvangen? Stuur dan eene-mail naar beb-cmi@hro.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK