Slavernij-hoogleraar naar Amsterdam

Nieuws | de redactie
17 juni 2010 | Stephen Small van de UC Berkeley wordt de nieuwe hoogleraar slavernijverleden van Nederland. Hij geldt als een kenner van het Caraibisch gebied en de geschiedenis van de slaven in de USA en gaat naar de UvA.

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden enerfenis nam het initiatief voor deze leerstoel. De Britseonderzoeker heeft een boeiende achtergrond: een Jamaicaansevader en een Engelse moeder.

Small heeft veel kennis over het thema enhij woonde een jaar in ons land, vertelt NINsee-directeur Cainaan Folia. “Hij heeft boeken en essays geschreven over het zwartetegenover het witte perspectief. Hij kent alle invalshoeken.”Nederland heeft lang de slavenhandel gebagatelliseerd, vindt hij en”dan heb je iemand nodig die een andere kijk op de zakenheeft.”

Zijn werk in Berkeley kent verschillende inhoudelijkezwaartepunten. The bulk of his teaching is about AfricanAmericans in the post Civil Rights period, but he necessarily makescomparisons with earlier periods, and with other racial and ethnicgroups in the contemporary period.

He frequently finds it useful to analyze the structure andinstitutional circumstances of African Americans, by makingsystematic reference to the circumstances of Blacks elsewhere inthe Diaspora – especially in the Caribbean, Europe and in SouthAmerica (especially Brazil).

His undergraduate courses include “Race, Class and Gender inAfrican American Communities”, “Black Families in the USA”,”Globalization and Minority American Communities”, and “Theories ofRace and Ethnicity”. He also teaches “Qualitative Research Methodsfor African American Studies”. Graduate courses include”Inter-Disciplinary Research Methods”, “Theories of Race and EthnicRelations” and “Comparative International Race and EthnicRelations”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK