Onbewust weten en willen
In het review-artikel bespreken de Utrechtseonderzoekers hoe het brein van de mens in staat is om het gedragvan de gastheer in gang te zetten. Custers: “Als iemandbijvoorbeeld onbewust het woord cola opvangt, kan het brein diepersoon aanzetten om naar de koelkast te lopen en een glas cola inte schenken. Dit alles zonder dat de persoon zich bewust is van deoorsprong van zijn handelingen.”
Citroenlucht en aktetassen
Deze zogenoemde onbewuste wil wordt gestimuleerd doorbeloningssignalen. Hoe dit in zijn werk gaat, toonde hun Utrechtsecollega Erik Bijleveld aan. In Bijlevelds
De omgeving speelt volgens Custers en Aarts een grote rol in hetonbewust aanzetten tot gedrag. Met enige voorbeelden geven ze aanhoe mensen onbewust beïnvloed worden. Zo blijkt dat mensencompetitiever worden wanneer ze bij het betreden van eenkantoorkamer een leren aktetas op het bureau zien liggen. En in eenruimte waar een citroenlucht hangt maken mensen hun tafel vakerschoon. Dergelijke acties worden vanuit de omgeving gestuurd,zonder dat mensen zich ervan bewust zijn.
Tegen de draad in
Het artikel in Science gaat in tegen de algemene aannamedat een bewuste beslissing noodzakelijk is voor doelgericht gedrag.”Ons onderzoek toont aan dat er niet altijd bewustzijn nodig is omdoelen na te streven”, zegt Custers. “Mensen hebben een onbewustewil, een systeem dat er onbewust voor gaat. We weten onbewust watwe willen, daar hoeft het bewustzijn niet nog eens over tebeslissen.”
Meest Gelezen
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport