Dossier Langstudeerders

Nieuws | de redactie
30 november 2010 | Staatssecretaris Halbe Zijlstra van harte geluk gewenst met uw 42e verjaardag. Een verjaardag die in het teken zal staan van de langstudeerboete. Studenten en docenten demonstreren beiden in Den Haag tegen de maatregel. U zelf heeft beloofd de studenten persoonlijk op het Malieveld van repliek te dienen. De laatste feiten en cijfers, de visies en politieke perikelen vindt u hier. Wie gaan het meeste inleveren? En hoe zeker kunt u zijn dat uw voorstel het haalt?

– De Raad van State kon wel eens een belangrijke speler gaanworden in het lot van de langstudeerboete. Voor de VVD een belangrijk punt en wellicht aanleidingvoor een andere invulling van de plannen uit het Rapport Veerman.

– Wie gaan er het meest inleveren omdat zij de meeste ‘langstudeerders’ in huis hebben?

– De jarige staatssecretaris Halbe Zijlstra vindt dat het HO zijn zegeningen moet tellen.””Eigenlijk vind ik dat het hoger onderwijs blij mag zijn met mijnbeleid”

– CDA Kamerlid en HO-woordvoerder Sander de Rouwe vindt dat er veelal te somber wordtgedaan over het onderwijsbeleid. “Over 4 á 5 jaar is de boel weerop orde. Zowel de overheidsfinanciën als het onderwijs.”

– CDA-prominenten in het HO zijn diep ongelukkig over delangstudeermaatregel. De voorzitters van Avans en de RU Nijmegen spreken zich zeer negatief uitover de kabinetsplannen. Pikant is dat de langstudeerboete uit dekoker van het CDA-verkiezingsprogramma stamt. Hoe zit dat eigenlijk?

– Kersvers HBO-raad voorzitter Guusje ter Horst toont zichbezorgd over de regeringsplannen in haar nieuwjaarsrede. Zij vreest2000 ontslagen in het HBO.

– Karl Dittrich (NVAO) haalt de zweep over OCW: “Het kabinet hanteert de zweepdaar waar dat niet meer nodig en zelfs ongewenst is.” Ook laakt hijde houding van Rutte in het onderwijsdebat. “Stopde kretologie, kijk naar de feiten en probeer te verbinden inplaats van te polariseren.”

– De studenten vinden het alternatief van de HBO-raad ter dekking van debezuiniging “een ongelooflijke naaistreek.”

Voor de laatste updates vanaf het Malieveld kijkt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK