Steve Wozniak juicht EcoTuk toe

Nieuws | de redactie
22 november 2010 | “This is my way of thinking!” Dat was de conclusie van Steve Wozniak na zijn gesprek met prijswinnaar Rick Schuurman (HAN) over zijn EcoTuk en zijn drive voor innoveren als inspiratie voor nieuwe vormen om mensen te helpen. “You should have fun. Tech is fun!”


Na de feestelijke huldiging van de winnaar van de Wozzie Award doorde ruim 2000 aanwezigen in het World Forum begon op het podiumdirect het gesprek tussen Schuurman en Wozniak. “Explain how youdid this a bit more”, vroeg de Apple-oprichter gretig.

Makes sense!

De HAN-student lichtte toe dat met een LPG-conversiepakket elkeTukTuk-chauffeur  zijn kosten en milieuvervuiling tegelijkfors kan verminderen. “Die mensen verdienen twee of drie dollar perdag. Wij kunnen hen 40% meer rendement bieden, dus een dollar perdag meer koopkracht.” Wozniak schrok bijna van deze dagelijksewerkelijkheid uit de miljoenensteden in India.

‘Hoe kunnen arme mensen zich zo’n conversion kitveroorloven’, vroeg hij zich af direct af. Dat de EcoTuk-makers eenafzetmodel hebben ontwikkeld dat aanleunt tegen de manier waaropmobieltjes verkocht worden, deed Wozniaks ogen oplichten. “Thatmakes sense! So you’re both engineer and entrepreneur, I likethat”, zei hij refererend aan zijn speech eerder die ochtend waarinhij het ontstaan van Apple had geduid.

Winnen in India

Intussen werd Wozniaks blik getrokken door een laptop  dieaan de rand van het podium in de lucht werd gehouden. Dezevertoonde het juryrapport en de uitslag van de Wozzie Award opScienceGuide.nl. “Wow, you guys are fast”, lachte hij. DeHAN-delegatie wees echter direct op de foto van de TukTuk bij hetartikel. De ScienceGuide-redactie werd vermanend toegesprokendat het hier een Thais exemplaar betrof, een volkomen andere’auto-riksja’ dan die in Mumbai of Delhi waar de EcoTuk voorbedoeld is. Onze excuses.

Waar Wozniak zeer van onder de indruk was, was het feit dat deEcoTuk ook in India zelf was uitverkoren tot beste innovatie op ditterrein. Het HAN-ontwerp versloeg daarbij diverse andere prototypesvan TU’s uit de hele wereld. Getting so close into the local marketwhere your idea must be successful is one of the hardest parts ofinnovation.”

Uren signeren in de foyer

“I was immediately convinced that these guys deserved to win this”,verklaarde Wozniak na afloop tegen deScienceGuide-redactie. De combinatie van technologischvernuft, de eenvoud van de slimste toepassing en gedrevenheid bijhet oplossen van grote problemen als milieuvervuiling en armoede,had hem zeer aangesproken. “I’m really happy. The way these peopleare innovating and creative as entrepreneurs, that’s my way ofthinking.”

Apple-oprichter Steve Wozniak bleek zo gegrepen doorhet enthousiasme van de zaal en zijn fans van alle leeftijden enherkomst ter plekke, dat hij na zijn speech en deprijsuitreiking ook uren later, aan een koffietafeltje inde foyer, nog steeds discussies voerde en iPhones, iPads eniPods signeerde met een zwierige “Woz” handtekening. De gadgetswerden stralend als een relikwie weer meegenomen en studentenfotografeerden elkaar massaal met hun eigen Woz-Pod of -Pad in dehand.

Woz


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK