Kennisbasis leraren ontsloten

Nieuws | de redactie
3 januari 2011 | Een 'kennisbasis' is de beschrijving van de kennis die een leraar aan het einde van de HBO-opleiding ten minste moet hebben verworven, om als een zelfstandig professional aan de slag te kunnen in het onderwijs. Een nieuw site brengt al deze bases bijeen.

Daartoe is de website Kennisbasisontwikkeld. De site biedt de mogelijkheid om de kennisbasesvoor de verschillende lerarenopleidingen basisonderwijs oflerarenopleidingen tweedegraads te raadplegen, te doorzoeken en tedownloaden. Ook zijn de daaraan onderliggende documentenerin opgenomen.

In de zomer van 2008 spraken de hogescholen in hunverenigingsagenda ‘Kwaliteit als opdracht’ af, dat de kwaliteit vanhun bacheloropleidingen verder omhoog moet. In het project ‘Werkenaan Kwaliteit’ geven de gezamenlijke lerarenopleidingen aan dehogescholen daaraan vorm door middel van een kennisbasis voor alleopleidingen.

Voor ieder vak op de lerarenopleidingen wordt een apartekennisbasis ontwikkeld. Die bevat de vakinhoudelijke envakdidactische kwaliteit van deze opleidingen. In de tweede fasevan het project worden de nieuwekennisbases geimplementeerd in de opleidingen en de nogresterende kennisbases beschreven en wordentoetsen ontwikkeld. De actuele kennisbases geldenvoor 2008-2012. 

De nieuwe website is ontwikkeld voor docenten, studentenen andere geïnteresseerden in het werk en de kwaliteit van delerarenopleidingen. Naast de kennisbases bevat de site ookoverzichten van kennisbanken en andere bronnen voorlerarenopleiding basisonderwijs of lerarenopleidingentweedegraads.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK