Rookverbod te weinig onderbouwd

Nieuws | de redactie
29 april 2011 | Het kabinet heeft in 2008 onvoldoende uitgelegd waarom het rookverbod is ingevoerd. Het zou een hoop problemen hebben gescheeld dit wel was gebeurd, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Na een jaar blijkt dat 34% van de Nederlandse rokers in de horeca nog een sigaret opsteekt, tegenover 3% in Ierland en Frankrijk.

In 2007 deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een viertalaanbevelingen om de invoer van een rookverbod soepel te latenverlopen: er mogen geen aparte rookruimtes gecreëerd worden,geen uitzonderingen gemaakt, de naleving moet strikt zijn en eencampagne moet het publiek goed voorlichten over de reden van eenrookverbod. In Nederland is geen van deze aanbevelingenovergenomen.

Geen voorlichting

In een stuk in Social Science & Medicine blijkt dat deNederlandse overheid tekort schoot in de voorlichting over hetwaarom. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het verbod vaker isovertreden. Het artikel baseert zich op resultaten van hetInternational Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITCProject). Het onderzoek is uitgevoerd door UM-promovendus GeraNagelhout.

In Ierland en Frankrijk is de regelgeving over roken in dehoreca strenger. Ook zijn daar meer rokers voorstander van demaatregelen en begrijpen ze waarom het rookverbod is ingevoerd. Ditdraagt bij aan het goed naleven van de maatregel. Nagelhoutlicht toe: “Een duidelijke campagne waarin uitgelegd werd datmeeroken schadelijk is en de horeca daarom rookvrij werd, had eenheleboel problemen kunnen voorkomen. In plaats daarvan ging dePostbus 51-spot over een man die verkleed als sigaret de horecawerd uitgetrapt.”

Wereldwijd tabaksonderzoek

Het ITC Project is een internationaal vergelijkende studiewaarin de effecten van tabaksmaatregelen op rokers wordenonderzocht in twintig landen. Hiertoe wordt in elk land een groepvan ongeveer 2.000 rokers door de tijd heen gevolgd door middel vanjaarlijkse vragenlijsten. In Nederland wordt het onderzoek inopdracht van en in samenwerking met STIVORO uitgevoerd.

Het onderzoek, uitgevoerd door Gera Nagelhout, staat onderleiding van prof. dr. Marc Willemsen en prof. dr. Hein de Vries.Het veldwerk wordt uitgevoerd door TNS NIPO. Er wordt samengewerktmet de Universiteit van Amsterdam (ASCoR), het Leids UniversitairMedisch Centrum en de Universiteit van Waterloo in Canada. Vanuitde Universiteit van Waterloo wordt het ITC Project gecoördineerd.Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK