Singapore-lah: Studeren in Azië

Nieuws | de redactie
12 april 2011 | "Bij mijn verschillende vakken ben ik als Europeaan in de minderheid tussen medestudenten uit Kazakstan, Fiji en Vietnam." Mieke Klanker ging vanuit haar studie in Parijs uitwisselen met Singapore. "Om als student op campus te wonen, moet je punten verdienen met extra-curriculaire activiteiten."


“When our teachers are no better than us, we really have to thinkfor ourselves.

Ho, ho, wacht even. Dit heeft niets te maken met het niveau vande docenten aan de National University of Singapore. KishoreMahbubani, de dean van de Lee Kuan Yew School of Public Policy,duidt op de ‘enorme blunders’ van de VS en de EU tijdens de recentecrisis. [Lees hier Mahbubani’s interview metScienceGuide.] Hij geeft aan dat Aziaten misschien minderbeleefd moeten zijn en hun eigen weg gaan. Toegejuicht ofuitgejoeld, provocerende statements zijn de dean niet vreemd. Enover publiciteit hoeft hij in ieder geval niet te klagen.

Nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant van de wereldgebeurd en vooral om te leren van lokale docenten en studentenvertrok ik een paar maanden geleden naar Singapore. Mijn faculteit,de Lee Kuan Yew School of Public Policy, is onderdeel van deNational University of Singapore. Met ruim 30.000 studenten, 15faculteiten en twee campussen is het een grote universiteit in eenklein land.

Studenten vanuit heel Azië komen naar Singapore om te studeren.Bij mijn verschillende vakken ben ik als Europeaan in de minderheidtussen medestudenten uit Kazakstan, Fiji en Vietnam. Dezediversiteit vindt je ook terug in de verscheidenheid aan eten in deverschillende kantines, waar je kunt kiezen uit Chinees,Indonesisch, Vietnamees of gewoon een lekkere pasta.

Een OV heb je hier niet nodig; een groot deel van de studentenwoont op de campus. Zelfs een fiets is overbodig; bussen rijden afen aan om je van het ene gebouw naar het andere gebouw te brengen.Om als student in een residentie op campus te wonen, moet je puntenverdienen met extra-curriculaire activiteiten. Dat betekent dat devele studentenverenigingen erg actief zijn. Overal hangen postersof zijn studenten druk met promotie voor de volgendesportcompetitie, fundraising of feest.

Er wordt door studenten ook veel waarde gehecht aan goedecijfers en dat betekent hard en veel studeren. Hoewel studeren hiereen serieuze zaak is, is Singapore ook de perfecte basis om vanuithier de rest van Zuidoost Azië te ontdekken. Gelukkig heb je daarhier ook genoeg vakantie voor! Is Azië echt het nieuwe powerhousezoals Kishore Mahbubani beweert? Je kunt het alleen uitvinden doorhet zelf te ervaren!

Mieke Klanker doet een master Internationale PolitiekeEconomie aan Science Po te Parijs en is momenteel op uitwisselingin Singapore. Ook is zij lid van het bestuur van NEWS.

Deze column verscheen eerder op www.newstudent.nl,de website van Nederlandse Wereldwijde Studenten (NEWS), hetnetwerk van Nederlandse studenten in het buitenland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK