Rekensommen voor Senaat

Nieuws | de redactie
23 mei 2011 | "De regionale partijen kunnen samen SP of D66 aan een extra zetel helpen." Al begin maart gaf econometrist en ScienceGuide-columnist dr. Pieter Omtzigt zijn nagelbijtende vooruit-berekeningen over de verkiezing van vandaag. En leg ze maar naast de uitslag......

“Den Haag wacht vol spanning op de volgende verkiezingsuitslag,die bij de Eerste Kamer. Hebben VVD en CDA, gedoogd door PVV,straks ook in de Senaat een meerderheid, eventueel nog gedoogd doorde SGP, of niet?

De verdeling van de laatste restzetels zal cruciaal zijn.Vroeger kon je die restzetels verdelen door lijstverbindingen aante gaan voor de Eerste Kamerverkiezingen. Dat is recent afgeschaft,dus is dit niet meer mogelijk. Dat werd namelijk oneerlijk geacht,want je kon na de verkiezingen door wat slim manoeuvreren eengrotere greep op restzetels doen. Maar of het er nu meteenduidelijker op geworden is?”

Lees de volledige column met cijfertjes hier op ScienceGuide.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK