Willen we meer kwaliteit?

Nieuws | de redactie
26 mei 2011 | “Het is opvallend dat een bank als ABN AMRO zo scherp en kritisch is over het onderwijsbeleid van dit kabinet en zijn voorgangers. En dat de bank de top-vijf ambitie volledig omarmt. In het bedrijfsleven heerst hier blijkbaar onvrede over, breder dan alleen bij ABN AMRO. Iemand als Ad Scheepbouwer liet zich gisteren op een congres in zeer scherpe bewoordingen uit over dit kabinet en het gebrek aan investeringen in het onderwijs,” aldus Kennisland-voorzitter Joeri van den Steenhoven.

“Tegelijk is het eigenlijk pijnlijk wat ABN AMRO het onderwijsadviseert: bereid u maar voor op verderekostenreducties. Dit toont het failliet van het kennisbeleid van deafgelopen 20 jaar. De dubbele opdracht aan het hoger onderwijs vande overheid was enerzijds groei en anderzijds kostenreductie. Diecombinatie heeft desastreus uitgepakt voor de kwaliteit, zoals weerblijkt in het huidige debat over het HBO.

En dat dreigt alleen maar erger te worden. Dat geeft ABNAMROaan, als de bank constateert dat met dit beleid het onderwijs geenprofessionele omgeving meer kan organiseren. De impact van dieuitspraak moet niet worden onderschat.

We moeten uit die spiraal naar beneden. Het is de hoogste tijdfundamenteel te kijken welke maatschappelijke opdracht we het hogeronderwijs meegeven. Willen we meer kwaliteit, meer groei of lagerekosten? Alle drie kan niet.

Welke middelen willen we daarvoor dan inzetten? En dat zijn nietalleen middelen van de overheid, maar ook van studenten en laten wehopen van bedrijven als ABN AMRO zelf. Bedrijven die zien hoecruciaal goed onderwijs is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK