Nederland relatief goed bij EU-onderwijsnormen

Nieuws | de redactie
27 juni 2011 | De Europese doelstellingen voor voortijdig schoolverlaten en Leven Lang Leren worden door Nederland beide gehaald. De Europese Unie blijft gemiddeld over de gehele linie achterop. Nederland zat in 2001met 16% al boven de EU-norm voor LLL en is sindsdien daar op blijven hangen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland beideEU-doelstellingen voor 2010 heeft behaald. Het aandeel voortijdigschoolverlaters van 18 tot 25 jaar is in de afgelopen tien jaar meteen derde afgenomen tot 10%. Nederland heeft daarmee de in 2000vastgestelde norm voor 2010 precies gehaald. De door Nederland zelfgeformuleerde doelstelling van 8% is nog uit zicht, maar Nederlandheeft nog tot 2020 om hier naar toe te groeien.

De verschillen binnen de EU zijn nog steeds groot. WaarNederland met landen als Zweden, Finland en Denemarken zich in demiddenmoot bevindt, presteren Slowakije en Tsjechië met slechts 5%procent voortijdig schoolverlaters het best. In Zuid- Europa gaathet een stuk minder. In Malta, Portugal en Spanje ligt hetpercentage boven de 25%.

Op het gebied van Leven Lang Leren loopt Nederland Europeesgezien nog wel voorop, maar door stagnatie gaat ons land welachteruit. Denemarken, Zweden en Finland voeren de lijst aan voorEngeland, Nederland en Slowakije. Opvallend is dat Nederland in2001 al boven de voor 2010 gestelde EU-norm van 12,5% zat ensindsdien niet noemenswaardig is  gestegen. In Nederland ishet aandeel mensen van 25 tot 65 jaar dat een opleiding of cursusvolgt blijven steken op circa 16%.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK