NASA met LEGO naar Jupiter

Nieuws | de redactie
4 augustus 2011 | Juno staat klaar voor vertrek naar Jupiter. De NASA-ruimtesonde van $1,1 miljard zal informatie verzamelen over hoe de eerste planeet van ons zonnestelsel is ontstaan. Drie LEGO-poppetjes gaan mee als ruimtetoeristen.

 

Als Juno morgen vertrekt komt het ruimteschip over vijf jaar aanbij Jupiter. Daar zal de sonde het ontstaan van de gasgigantonderzoeken en data verzamelen over de structuur, atmosfeer enmagnetosfeer. “Juno’s color camera will provide close-up images ofJupiter, including the first detailed glimpse of the planet’spoles”, aldus NASA.

De astronauten hoeven zich onderweg niet te vervelen, want nieteerder trommelde NASA zo’n bijzondere crew op. De ruimteorganisatievroeg de Deense blokjesfabrikant of ze unieke ‘ruimteLEGO’ mochtenmeenemen om Juno te vergezellen. LEGO vond het prachtig enontwikkelde drie ultieme collectorsitems voor NASA: Galileo Galileien de goden Jupiter en Juno.

De poppetjes zijn niet van plastic maar van aluminium. Hetplastic zou de gevoelige apparatuur en instrumenten aan boord in deweg zitten en bovendien hoopt LEGO zo dat de figuurtjes langerzullen overleven in de ruimte. Daar hangt wel een prijskaartje aan:de poppetjes kosten rond de  15.000.

Een eerbetoon

Galileo was in 1610 de eerste die met zijn innovatieve telescoop(die het LEGO-poppetje ook bij zich draagt) de vier manen rondJupiter ontdekte. Io, Europa, Ganymedes en Callisto staan daaromook wel bekend als de Galileïsche manen?. De ontdekking zouuiteindelijk leiden tot het bewijs bij Copernicus’ theorie dat nietde Aarde maar de zon in het middel van ons ruimtestelsel staat.

Het LEGO-figuur is het niet het enige eerbetoon aan Galileo datNASA meeneemt. Juno neemt aan boord ook een plakkaat mee,geschonken door de Italiaanse ruimtevaart, met daarop eenafbeelding van een zelfportret van Galileo. Tevens bevat het detekst – in Galileo’s handschrift – die hij schreef over deontdekking van de manen.

Symboliek

De poppetjes Juno en Jupiter spreken voor zich, al voegde NASAnog wat extra symboliek toe aan het lanceren van het godenstel metbetrekking tot de missie:

‘In Greek and Roman mythology, Jupiter drew a veil of cloudsaround himself to hide his mischief. From Mount Olympus, Juno wasable to peer through the clouds and reveal Jupiter’s true nature.Juno holds a magnifying glass to signify her search for the truth,while her husband holds a lightning bolt.’

Meer over Juno zie hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK