Belarus lid van EU-HO-ruimte?

Nieuws | de redactie
16 december 2011 | De Europese studenten (ESU) eisen, dat het Wit Rusland van dictator Loekasjenko geen deel mag uitmaken van de EU-hoger onderwijs ruimte, ook als strikt formeel aan voorwaarden zou zijn voldaan. De honderden studenten in strafkampen zouden zoiets ondenkbaar moeten doen zijn.

“Even though Belarus might fulfill formal criteria to join theEHEA, it should not become part of it as there is no such thing asacademic freedom in Belarus,” zegt Allan Pall, de voorzitter vanESU. De onderdrukking door het regime is onverminderd en na depresidentsverkiezingen van een jaar geleden zijn vele honderdenstudenten opgepakt en veroordeeld van wegen hun inzet voortegenkandidaten van Loekasjenko. Ook heeft de dictatoruniversiteiten gedwongen zulke studenten van de academie teverwijderen.

Het gaat om waarden

“What we saw last year December with the violent repression ofdemonstrators, says it all: Belarus is not democratic enough yet tobe integrated,” zegt Pall tegen  EUobserver. “[This]process is not only about harmonising European higher education, itis above all about common academic and democratic values.”

Van de landen die mee zouden kunnen doen in het Bologna-stelselin Europa heeft men Belarus tot nu toe buiten de deur gehouden vande European Higher Education Area. De gruwelijke repressie in datland -waar regelmatig de doodstraf nog wordt toegepastbijvoorbeeld- maakte het tot nu toe voor te veel EU-lidstatenonverteerbaar met de autoriteiten van het bewind van Loekasjenko’zaken te doen’ over onderwerpen rond kennis, onderwijs enacademische vrijheden.

De ESU vreest echter, dat het komende Deens voorzitterschap vande EU een lijn zou willen kiezen van ‘dialoog met Belarus zou tochkunnen helpen.’ Dat was de voorbije jaren altijd de invalshoek vanSilvio Berlusconi, die een opvallend warme band met Loekasjenkoc.s. had, waarschijnlijk vanwege zijn zakelijke banden met destaatsbedrijven rond premier Poetin in Moskou.

De werkelijkheid van Belarus

Om tot u door te laten dringen wat voor bewind de studenten enandere academici in Belarus moeten ondergaan: lees hier het Dossier Belarus van ScienceGuide dat rond evervalste verkiezingen van december 2010 werd gepubliceerd. En leeshier over de treurige ingreep van OCW in debegrotingspost van waaruit gevluchte studenten uit deze dictatuurin ons land hun studie konden voortzetten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK