Criminele jeugd onaantastbaar

Uit onderzoek van de Expertisegroep samen met het NicisInstitute blijkt dat deze groep “intimiderende jongeren” op veelgrotere schaal actief zijn dan vaak wordt gedacht. De buurt durfter weinig of niets tegen te ondernemen en ook de overheid schiettekort. Dit komt het zelfvertrouwen en de trost van met name hetpolitiekorps niet ten goede.
De onderzoekers spraken met 40 professionals uit grotere enkleine gemeenten, zoals wijkagenten, reclasseringswerkers enjeugdhulpverleners. Onder hen bestaat grote frustratie over hettekortschieten van de aanpak van jeugdcriminelen. Het blijkt metname lastig om alle instanties die een rol zouden moeten spelen ookdaadwerkelijk tot actie te brengen.
Angst bij burger en overheid
Een tweede probleem is dat de straatjongeren de dansstrafrechtelijk meestal weten te ontspringen. Daarbij speelt angsteen rol. Burgers zijn bang iets te ondernemen en binnen de overheidbestaat soms ook angst om iets verkeerd te doen, waar je op zoukunnen worden aangesproken.
Volgens de onderzoekers is de aanpak van de onaantastbaren weldegelijk mogelijk, maar moet die aanpak op een andere leest wordengeschoeid. “Allereerst moeten bestuurders het probleem in volleomvang onder ogen durven zien. Het gaat hier niet om eenveiligheidsvraagstuk, maar om een moreel vraagstuk. Kunnen weaccepteren dat op meerdere plekken in ons land het recht van desterkste de rechtsstaat verdringt?”
Het volledige rapport is
Meest Gelezen
Kabinet wil werken met leeruitkomsten in gehele hoger onderwijs
Talentontwikkeling leidt tot ongelijke kansen
Leidt programmatisch toetsen tot hogere werkdruk?
Onderwijs móet het voortouw nemen in transitie naar duurzame wereld
Onderwijsraad: niet bestuurders maar de overheid moet opleidingskwaliteit bewaken
