Zijlstra legt rekening in Berlijn

Nieuws | de redactie
4 januari 2012 | Nederland verliest jaarlijks €90 miljoen aan buitenlandse studenten die hier komen studeren, zo stelt OCW aan de Tweede Kamer. Staatssecretaris Zijlstra wil met name Duitsland vragen bij te dragen aan de financiering van de grote hoeveelheid Duitse studenten in ons HBO en WO.

Uit de berekeningen die Zijlstra laat zien, blijktdat de uitgaande mobiliteit ver achter blijft bij deinkomende. Met name in de grensgebieden is sprake van grotegroepen Duitse studenten die in Nederland een plek op universiteitof hogeschool zoeken. En dat terwijl het HO in ons land voor deDuitse student fors duurder is dan dat in eigen Heimat.

“Met de toenemende stroom buitenlandse studenten enverschuivingen tussen landen, wordt de noodzaak om te komen tot eenevenwichtige verdeling van de kosten steeds groter”, schrijftZijlstra in een brief aan de Kamer. Zijlstra kondigde daaromaan om met Duitsland te komen tot een verdeling van de kosten vandeze groep studenten. Hij wil hierbij lering trekken uit deovereenkomst die Zweden en Denemarken al met elkaar hebben.

Volgens Zijlstra kan internationalisering de kwaliteit vanonderwijs op Nederlandse hoger onderwijsinstellingen zekerverbeteren. Studenten worden beter voorbereid op de globale markten Nederland stelt zich open voor jong talent. Toch is er nuvolgens Zijlstra sprake van scheefgroei in de verhoudingen dieNederland jaarlijks €90 miljoen kost. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK