Het perfecte zandkasteel

Nieuws | de redactie
2 augustus 2012 | Ieder kind weet het; een klein beetje water toevoegen aan het strandzand en je hebt het goede recept voor de mooiste zandkastelen. Onderzoekers van de UvA hebben uitgezocht hoe dit nu precies werkt en welke zand-water verhouding perfect is om bouwwerken tot wel vijf meter hoog te bouwen.

Het water zorgt er voor dat de zandkorrels kleine ‘bruggetjes’vormen die de stevigheid van de bouwsels vergroten. Dat blijkt uithet deze week gepubliceerde artikel inNature Scienctific Reportsvaneen onderzoeksteam van het UvA Institute of Physics (IoP) onderleiding van hoogleraar Daniel Bonn.

Bonn en zijn team testten hun theorie op een aantalcilindervormige ‘laboratorium’-zandkastelen. Ze laten bovendienzien dat er met speciaal behandeld waterafstotend zand zelfs eenonderwaterzandkasteel kan worden gebouwd. Het water dat bij gewonezandkastelen als lijm dienst doet wordt bij dezeonderwater-exemplaren vervangen door luchtbelletjes.

De resultaten van het onderzoek zijn van praktisch belang voorde civiele techniek en de grondmechanica, de wetenschap die zichbezighoudt met de stabiliteit van grondstructuren. Het onderzoek isonderdeel van het onderzoeksprogramma van de groep Soft Matter(Zachte Materie) binnen het IoP-UvA, dat de bijzondereeigenschappen van zachte materialen zoals polymeren, emulsies, ofkorrels (zand) bestudeert.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK