Lijstjes zonder docent

Nieuws | de redactie
19 oktober 2012 | “De lijstjes zijn niet van de lucht. Er wordt gesproken over de ‘drie excellenten van Van Vught’ – de UU, HAN en Hanze - en er is een wirwar van lijsten voor WO en HBO. Ook bij Elsevier. Daar viel mij direct iets bij op: waar is de docent?” vraagt Willem Jelle Berg (CNV).

CNV-Onderwijs bestuurder Berg legt de criteria en diepgang vande beoordelingen eens naast elkaar en hem treft een markantverschil in de wijze waarop in de Elsevier-rankings van dehogescholen en universiteiten de intrinsieke kwaliteit vaninstellingen wordt gemeten.

Geen interne kenners

“Het onderzoek naar de kwaliteit van het WO in Elsevier bevattede mening van de student én van de hoogleraren en universitairhoofddocenten. Dat leverde interessant vergelijkingsmateriaal op.Maar voor het HBO was dat niet weggelegd.

De kwaliteit van het HBO werd inderdaad ook afgemeten aan demening van de studenten. Maar daarnaast werden de rendements- enopleidingskenmerken meegenomen. Maar de mening van interne kenners,van de docenten in het HBO of ook de lectoren, werd anders dan bijde hoogleraren niet meegenomen. Waar ik, als oud studentbedrijfskunde in Enschede, zie dat de studenten erg tevreden zijn,zie ik dat de hoogleraren mij eigenlijk naar Rotterdam haddenwillen sturen. Toch interessante informatie.

Met kracht ons geluid

Wellicht zegt dit meer over een minder kritische houding van destudenten daar dan die in de Randstad? Als ik me zou willenoriënteren op een HBO-opleiding moet ik het doen zonder mening vandocenten. Is dat niet vreemd? Moeten we niet nog enorme stappennemen als HBO-personeel om met meer kracht ook ons geluid te latenhoren?

Want het onderwijs is niet alleen van de Colleges van Bestuur,niet alleen van de student. Onlangs was ik op het ChristelijkSociaal Congres en daar werd de vraag gesteld: ‘van wie is desamenleving?’ Of parallel voor het onderwijs en de wetenschap: vanwie is de school, de kennisinstelling? Te vaak wordt alleen hetbestuur als aanspreekpunt gezien. Nee, ook de beroepsgroep moetzijn stem laten horen. Dat doen we samen.”

Willem Jelle Berg


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK