Braziliaanse kansen voor topsectoren

Nieuws | de redactie
20 november 2012 | De economische groei in Brazilië is in 2012 met 1,5% “much less than we expected,” zo stelt José Augusto Fernandes van werkgeversorganisatie CNI. Samen met Nederland wil hij stappen zetten in onderwijs en innovatie om zo de groei te stimuleren.

Op de Nederlandse handelsmissie die op dit moment plaatsvindt in Brazilië schetste de voorman van de Braziliaanse equivalent van VNO-NCW een beeld van zijn land dat minder rooskleurig was dan cijfers van de Britse denktank CEBR recent lieten zien. Om die groei in 2013 wel naar 4% te brengen, wil Fernandes daarom op een aantal punten sterk verbeteren.

Innovatie en onderwijs de sleutel

“There are five key challenges for Brazil,” zo stelt Fernandes die verbetering behoeven om economisch zo competitief mogelijk te zijn. Zo is het belastingsysteem in Brazilië veel te gecompliceerd, is de infrastructuur in het land slecht georganiseerd en zijn er veranderingen nodig op de arbeidsmarkt. Het belangrijkst zijn volgens Fernandes echter de ontwikkeling van innovatie en het onderwijs.

In Brasilia is daarom een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen CNI en MKB-Nederland om de uitwisseling van kennis en expertise ook officieel vast te leggen. Hans Biesheuvel van MKB-Nederland benadrukte daarbij dat het Nederlandse topsectorenbeleid een goede aansluiting vindt bij de economische plannen van Brazilië.

Vergeet Europa niet

Biesheuvel gaf daarbij nadrukkelijk aan dat bijvoorbeeld de innovatie en kennis uit de Rotterdamse haven een impuls kan zijn voor de infrastructurele uitdagingen waar Brazilië zich momenteel voor ziet geplaatst. “Despite its current crisis, don’t forget Europe, together we can lay out the road to recovery,” sprak de MKB-voorman zijn Braziliaanse collega’s dan ook toe.

Ter illustratie van de economische potentie van zijn land, liet José Augusto Fernandes zien welke kansen er liggen voor ondernemers. “Petrobas invests 200 million dollar per day. That’s 1 billion a week, so imagine the potential for the Dutch economy.” Met de geplande ontwikkeling van twintig Institutes of Innovation en nog altijd een explosieve groei van het aantal hoogopgeleiden, moet er voor zowel bedrijven als kennisinstellingen zeker wat te halen zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK