Eindhoven bij Parijs, Friesland bij Sicilia

Nieuws | de redactie
14 november 2012 | Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland zijn de meest innovatieve regio’s in Nederland, Friesland is hekkensluiter. Vooral hoofdstedelijke gebieden in Europa innoveren sterk, blijkt uit de Regional Innovation Scoreboard waarin regio’s worden gemeten aan innovatiekracht.

De Europese regio’s worden ingedeeld in 12 verschillende groepen. Een score van 1 is voor de beste innovatieregio’s, een 12 voor Europa’s achterblijvers. Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland scoren een 2, Zuid-Holland een 3. Limburg, Flevoland en Gelderland volgen in groep 4, Overijssel krijgt een 6, Zeeland zit in groep 7. Drenthe blijft met een score van 8 nog net Friesland voor met 9.

Denemarken als voorbeeld

Opvallend is dat ook aan de andere kant van de Oostgrens de innovatiekracht hoger ligt dan in Nederland. Vijf van de zestien Duitse regio’s – Hamburg, Hessen, Beieren, Baden-Württemberg en Berlijn – zitten in Europa’s kopgroep.

Ook Zweden en Zwitserland doen het heel goed met drie verschillende regio’s in groep 1. Denemarken scoort erg hoog, Kopenhagen is zelfs de meest innovatieve hoofdstad van Europa. Amsterdam zit op het niveau van Lissabon en moet onder meer Praag net voor laten gaan.   

Publieke investeringen achilleshiel

De grootste verschillen liggen met name op het gebied van publieke investeringen in R&D. Dit raakt vooral Friesland, Drenthe en Zeeland en maakt dat zij relatief zwak scoren. Zelfs de zwakste regio’s van Bulgarije en Roemenië scoren op dit punt beter. Ook liggen de kennisinvesteringen door bedrijven overal in Nederland, behalve Noord-Brabant, ook onder het Europese gemiddelde. Voor de topsectoren een belangrijke constatering.

Het delen van nieuwe innovatieve kennis en producten gaat in Nederland relatief goed. Ons land behoort hier samen met Duitsland, Denemarken, Finland en Zweden tot de koplopers. Ook is de sterke rol van het MKB in innovatie van groot belang voor Nederland.

Eindhoven even innovatief als Parijs

België doet het in vergelijking met Nederland goed. Vlaanderen wordt even hoog beoordeeld als de Nederlandse topregio’s. Brussel zit daar vlak achter en scoort even goed als Zuid-Holland. Wallonië, België’s  zwakste regio, krijgt evenveel punten als de Nederlandse middenmoters Limburg, Flevoland en Gelderland.

Hoe doen de Nederlandse regio’s het in vergelijking met andere Europese gebieden? Gebieden met dezelfde ranking als Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland zijn Parijs, bijna heel Finland en Zuidoost Engeland. In het cohort van Limburg, Flevoland en Gelderland zitten onder meer Rome, Spaans-Baskenland en heel mediterraan Frankrijk. Friesland valt net als Galicië, Valencia en Sicilië in cohort 9.

Het volledige onderzoek en een analyse in bredere Europese context leest u hier op ScienceGuideEU.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK