Canon voor liefde voor taal

Nieuws | de redactie
4 december 2012 | In de Taalcanon “komen alle belangrijke vragen over taal aan bod.” Aan dit platform voor wetenschap en ‘liefhebbers’ werkte Inhollands associate lector Marianne Boogaard mee. Toepassing, brede verspreiding en verdieping van kennis staan er in centraal.

“Taal is iets dat veel mensen aanspreekt. Toch zijn veel inzichten uit de taalwetenschap bij het grote publiek onbekend. Met een taalcanon hopen drie verenigingen voor taalkundigen – Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap (Anéla), Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AvT) en Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap (LOT) – bij te dragen aan de popularisering van de taalwetenschap, en aan verdieping van de kennis over taal bij een breed publiek.

Vruchtbare kruisbestuiving

Centraal staat de vraag: “Wat zou iedereen willen weten over taal en taalwetenschap?” aldus de makers over de kerngedachte achter deze nieuwe kenniscanon. Marianne Boogaard, associate lector van de kenniskring Ontwikkelingsgericht Onderwijs, was namens Anéla voorzitter van de taalcanoncommisie bij de totstandkoming van de publicatie . Behalve associate lector bij Inholland is zij als onderzoeker verbonden aan het Kohnstamm Instituut  van de Universiteit van Amsterdam.

De taalcanon wordt vooral gemaakt door de auteurs zelf. Boogaard en haar commissie verzamelen daartoe interessante taalvragen, zoeken daar deskundige auteurs bij en besteden aandacht aan de leesbaarheid van de bijdragen. Het doel van de taalcanon is dan ook “inzichten over taal onder de aandacht te brengen van een breed publiek.”

Op de website van de taalcanon zijn lemma’s te vinden uit allerlei deelgebieden van de taalwetenschap, geschreven door experts. De website biedt een platform voor discussie tussen taalwetenschappers en het lezerspubliek. Daarnaast streven de samenstellers naar een vruchtbare kruisbestuiving tussen verschillende disciplines van de taalwetenschap.

De taalcanon is er zowel digitaal (www.taalcanon.nl) als in boekvorm: Alles wat je altijd al had willen weten over taal. De taalcanon. J.M. Meulenhoff, november 2012.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK