AWT: slimmer met China

Nieuws | de redactie
25 januari 2013 | Nederland moet de krachten in kennis en innovatie in China bundelen in een gezamenlijk platform voor kennis en innovatie. Dat schrijft de AWT in een briefadvies aan minister Kamp, Ploumen en staatssecretaris Dekker. “De oplossing moet een verbindende schakel zijn, een connectiepunt.”

In maart vorig jaar constateerde de Adviesraad Wetenschap en Technologie al dat er nog veel winst viel te halen in China op het gebied van handels- en samenwerkingsrelaties. Bij de presentatie van het rapport ‘De Chinese handschoen’ stelde scheidend AWT-voorzitter Jan Anthonie Bruijn toen al dat “duizenden Nederlandse bedrijven, alle universiteiten, alle technologische instituten, alle provincies, gemeenten actieve samenwerkingsrelaties hebben met China.”

Connection Point Netherlands China

Om het potentieel daarvan optimaal te benutten moet de structuur van die samenwerkingsverbanden versterkt worden. “Zo komt kennis over China voor iedereen beschikbaar en wordt de samenwerking met Chinese counterparts effectiever.” In een briefadvies wordt de roep om een nieuw China-platform dat dit moet bekrachtigen nu op nieuw bij de ministers op de agenda gezet.

De AWT constateert dat er ondanks alle samenwerking nog te weinig gebruik gemaakt wordt “van elkaars kennis, ervaring en netwerk.” Een nieuw ‘Connection Point Netherlands China’ (CPNC) moet dit gat gaan opvullen. Dit CPNC “moet liefst zo licht mogelijk worden uitgevoerd en kan bijvoorbeeld bestaan uit vijf door de overheid aan te wijzen ‘kennisdragers Nederland China’; dit zijn bijvoorbeeld de respectieve ambassadeurs van Nederland en China en drie kennisdragers uit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen, die tezamen het boegbeeld van het CPNC vormen.

Volgens de AWT kan de overheid nu een belangrijke stap zetten om de al aanwezige partijen samen te brengen en zo de samenwerking met China een impuls ‘in de juiste richting’ te geven. Volgens AWT-voorzitter Jan Anthonie Bruijn is het “nu tijd om de krachten te bundelen en grotere laarzen aan te trekken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK