Maastricht in wereldliga WO

Nieuws | de redactie
30 januari 2013 | Als eerste Nederlandse universiteit treedt de UM toe tot de liga van internationale netwerkuniversiteiten, WUN. Daarin delen zij onderzoek op zwaartepunten als medicijnen en klimaatverandering. “Een perfecte match als toonaangevende ‘global’ universiteit in Europa,” zegt het WUN over de verbinding met Maastricht.

De UM is de eerste Nederlandse universiteit die, als 19e lid, zich bij het netwerk aansluit. Doel van het Worldwide Universities Network is nieuwe mogelijkheden te scheppen voor internationale samenwerking in onderzoeksprojecten en onderwijs. Collegevoorzitter prof. dr. Martin Paul onderstreept de strategische betekenis, want deze “geeft ons een unieke kans om verbindingen aan te gaan met internationale netwerkuniversiteiten die onze visie delen over onderzoek en onderwijs, en tegelijkertijd verbonden blijven met hun eigen regio. De onderzoeksfocus van WUN past zeer goed bij de strategische thema’s van de Universiteit Maastricht.”

Dicht bij de speerpunten

De focus ligt daarbij op vijf brede thema’s: Arts and Humanities, Engineering, Medicine, Dentistry & Health, Science en Social Sciences. Daarbinnen wordt de aandacht in het onderzoek toegespitst op vraagstukken als Sustainability, Global Health Literacy, Health Systems en Climate Change. De aanpak is daarbij altijd grensoverschrijdend en het netwerk ontwikkelt daarbij internationale onderwijsprogramma’s en infrastructuren om de onderzoeksprojecten, samenwerkingsverbanden en uitwisselingen mogelijk te maken.  

“De onderzoeksthema’s die binnen het netwerk aan bod komen, sluiten goed aan bij de speerpunten van de UM: Quality of Life, Europe and a Globalising World en Learning and Innovation. Hiermee zullen met name de activiteiten op de Health Campus en de Chemelot Campus verder versterkt worden.”

De aansluiting bij het netwerk moet tevens bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Limburgse en Europese regio rond de universiteit en zijn campusontwikkelingen. “Bijvoorbeeld op het gebied van sustainability. Hiernaast kunnen we bedrijven als DSM en SABIC in contact brengen met leden van het netwerk,” zegt prof. dr. Tom van Veen, decaan Internationalisering van Onderwijs.

Prof. dr. John Hearn, de CEO van WUN, ziet in Maastricht een belangrijke aanwinst voor het wereldwijde netwerk. “De Universiteit Maastricht is voor ons een perfecte match vanwege haar innovatieve internationaliseringsstrategie en reputatie als toonaangevende ‘global’ universiteit in Europa.” Het Worldwide Universities Network bestaat uit 19 research-intensieve instellingen verspreid over 6 continenten, waaronder gerenommeerde universiteiten als de Universiteit van Wisconsin-Madison, Kaapstad, Sydney en die in Nanjing.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK