Steven Chu gaat afzwaaien

Nieuws | de redactie
9 januari 2013 | Steven Chu gaat geen tweede termijn krijgen als minister bij Obama. De Nobelprijswinnaar heeft een visionair energiebeleid in gang gezet, maar de president zoekt nu een veel politiekere minister om met Huis en Senaat te knokken voor dat beleid en de investeringen die dat mogelijk maken.

Niemand durft het in Washington hardop te zeggen, maar iedereen weet dat Steven Chu in de komende jaren eigenlijk niet meer nodig en nuttig is. Met zijn faam als Nobelwinnaar kon hij de voorbije vier jaar Obama’s energiebeleid uitbouwen, waarbij zijn invalshoek was: in plaats van olie moet je niet één alternatief maar alle alternatieven tegelijk tot bloei zien te brengen. Doordat nieuwe vormen van aardgaswinning en zon-en-wind in de USA zeer in opmars kwamen heeft Chu hier veel in gang gezet. (U leest zijn interview met ScienceGuide over zijn werk als wetenschapper en visie op energiebeleid hier)

Maar om dit stevig door te kunnen zetten heeft Obama nu ten diepste geen briljante geleerde met weinig politieke ervaring meer nodig, integendeel wellicht. De president vond het ook zelf wel eens lastig met de beleidsvisies en presentaties van Chu bij te kunnen benen. Het verhaal gaat dat hij bij een van die discussies na de derde dia zuchtte: “OK, I got it. I’m done, Steve. Turn it off.”

Opvolger uit Pentagon

Als Chu gegund wordt nog tot in februari aan te blijven, dan heeft hij in elk geval een politiek record op zijn naam: dat van langstzittende minister van Energie uit de Amerikaanse geschiedenis. Daarna zou een veel ‘politieker dier’ hem opvolgen, zo heet het. Eerst genoemd is de onderminister van Defensie die is gepasseerd als de volgende chef van het Pentagon, Ashton Carter.

Deze heeft overigens ook een stevige academische achtergrond, onder meer in de leiding van de Kennedy School of Government bij Harvard. Interessant is dat bij niet alleen theoretische fysica studeerde – en daar in Oxford op promoveerde – maar ook middeleeuwse geschiedenis. Een overstap van het Pentagon naar Energie is niet zo vreemd overigens: het beheer van de atoomwapens is een taak die bij het departement voor Energie is belegd.

Oud-senator zwaar getipt

Een andere zwaar getipte kandidaat is de oud-senator voor North Dakota, Bryon Dorgan. Deze is zeer actief op het gebied van advisering en doordenking van energievraagstukken. “During his career in public office, Senator Dorgan consistently championed renewable energy and energy independence, promoted the economic needs of rural America, and fought for sound economic policies,” zegt bijvoorbeeld Joe Jobe, CEO van de National Biodiesel Board. “Senator Dorgan continues to be a thought leader in Washington D.C. and is highly engaged in energy policy development.”

Samen met zijn oud-collega in de Senaat, Trent Lott, schreef hij zeer recent onderstaand advies over een langere termijn ontwikkeling van het Amerikaanse energiebeleid.

‘Increases in domestic shale gas and oil production, growth in renewable energy, and steady efficiency improvements in all sectors of the economy have put the country on an energy and economic path that few predicted possible. Our country is blessed with diverse and abundant domestic energy resources, but still confronts an array of energy challenges that will demand high-level attention in the years ahead. The Bipartisan Policy Center (BPC) launched the Strategic Energy Policy Initiative in 2011 to address these challenges.

We must build upon this progress and simultaneously address ever-present energy security threats and environmental challenges. Doing so during a time of unsustainable national debt will create difficult but necessary policy choices — choices that are unlikely to be resolved without broad-based bipartisan support and national leadership.

That leadership starts with a reinvigorated approach to developing our national energy policy — an approach that can help overcome the problems that have hampered past efforts and put the country on a more inclusive, balanced, resilient and enduring path. Recently, we released two recommendations to improve energy policy making in the Executive Branch, which we think is critical to building an inclusive, balanced energy policy that addresses both short-term needs and long-term goals. Early next year, we will be releasing our full report that will provide a set of wide-ranging policy recommendations, intended to provide a road map for the Obama administration and the new Congress next year.

Because energy-related responsibilities are dispersed among at least 20 different federal agencies and departments, we recommend creating a National Energy Strategy Council – a “nerve center” of sorts for energy in the Executive Branch. The Council, chaired by the Secretary of Energy should include members of all federal agencies involved in energy and White House policy offices, and should work with Congress, states, tribal nations, industry, and NGOs. The Council will be responsible for developing a much needed National Energy Strategy and for leading, coordinating and overseeing the many executive branch energy-related programs, activities and initiatives.

We also support the development of a companion interagency Quadrennial Energy Review which develops the specific actions needed to implement the National Energy Strategy. This combination of high-level strategy and detailed implementation plan mirrors the approach used to develop national security policy, in which the executive branch prepares a National Security Strategy subject to a Quadrennial Defense Review prepared by the Department of Defense. Our approach looks to ensure the Executive Branch has a consistent framework for developing national energy strategies in response to ever-changing economic, environmental and national security concerns in the years to come.

We believe our recommendations for a National Energy Strategy Council, a National Energy Strategy and a Quadrennial Energy Review will provide a strong framework for developing a more enduring energy policy that can balance the needs for ample energy supplies, reasonable prices, continued environmental improvements, competitiveness and long-term security.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK