Sturen in crisis

Nieuws | de redactie
6 maart 2013 | Wat doe je als collegevoorzitter, als je merkt dat jouw instelling een aantal jaren fout zat bij het verlenen van diploma’s aan studenten? Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam maakte het vorige week mee. “De ambtenaren werken mee, ondanks het feit dat ook zij 'geteisterd' worden door vakantie.”

In zijn blog vertelt Bormans wat er op een hogeschool af komt, die ineens ‘onder vuur’ komt te liggen. Hoe kom je er achter of de zorgelijke analyse klopt? Met wie moet je asap gaan bellen? “Dat is gemakkelijk en moeilijk tegelijk. Gemakkelijk omdat er maar een adagium is: transparant zijn.”

U leest Bormans’ blog-verslag van de belevenissen van woensdag 27 februari hier.

Het crisisteam

“We zijn tot de ontdekking gekomen dat in de periode 2003-2008 er diploma’s uitgegeven zijn met de verkeerde titulatuur. De eerste reactie is er een van schrik. De tweede een van ongeloof. Vervolgens gaan we doen wat we moeten doen. We laten uitzoeken door juristen hoe het precies zit. Nog niet zo eenvoudig; de regelgeving is niet eenduidig.

We bellen met het ministerie om tot overleg te komen hoe de regelgeving (uit 2003!) te interpreteren. De ambtenaren werken mee, ondanks het feit dat ook zij ‘geteisterd’ worden door vakantie. We sturen ons dossier op en spreken af in overleg te gaan.

We denken na hoe we de schade voor de betreffende alumni kunnen beperken. We bepalen hoe we communiceren. Dat is gemakkelijk en moeilijk tegelijk. Gemakkelijk omdat er maar een adagium is: transparant zijn. Als je fouten maakt, moet je die erkennen. Het is ook moeilijk. Sommige fouten zijn immers pijnlijk en kunnen nare consequenties hebben.

We bellen met een van de getroffen studenten die op het punt staat in het verre buitenland een baan te aanvaarden. Door de boosheid en teleurstelling heen, proeven we waardering voor de opleiding en met name de docenten die de opleiding verzorgen; ook waardering voor onze transparante aanpak. Zie ik hier het effect van ‘binding student/docent’, een van de centrale thema’s van ons kwaliteitsprogramma Focus?

Einde van de dag staat een verklaring op onze site en zijn die partijen geïnformeerd die geïnformeerd moeten zijn. Overigens, een mooie opleiding, met een dijk van een mondiale reputatie, hoogwaardig internationaal vernetwerkt en sinds 2009 door de NVAO geaccrediteerd als Master of Media, Design and Communication.”

Het blog van Bormans vindt u hier op de site van de hogeschool.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK