Nieuwe bloei in oude steden

Nieuws | de redactie
24 april 2013 | Hoe kunnen steden verdwijnende industrie inruilen voor creatieve bedrijvigheid? Zeven centra in Europa, als Lille en Brugge, werken daar aan met de HKU. Zij verbinden "creatieve MKB’ers met stadsontwikkeling, de onroerend goed sector, financiers en onderzoek en onderwijs."

Het lectoraat Kunst en Economie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) begeleidt de zeven Europese steden in het versterken van creatieve gebieden in hun stad: het Britse Edinburgh en Colchester, Kettwig, Dinslaken en Hagen in Duitsland, het Belgische Brugge en het Franse Lille. In al deze steden verdwijnen traditionele industrieën. Zij maken ruimte voor creatieve bedrijvigheid. De samenwerking vindt plaats onder de naam CURE dat staat voor Creative Urban Renewal in Europe.

Learning Labs voor kennisdeling

Giep Hagoort, hoogleraar Kunst en Economie aan de HKU en de UU, en Rene Kooyman, projectleider vanuit de HKU, geven aan dat niet zonder reden voor ondersteuning vanuit het HBO en WO in ons land is gekozen. “De hogeschool en de universiteit werken samen op het gebied van de creatieve economie. Met dit project is daar een vervolg aan gegeven.”

“In onze integrale aanpak verbinden wij creatieve MKB’ers met stadsontwikkeling, de onroerend goedsector, de financiers en het onderzoek en onderwijs. Van belang in onze aanpak is ook de introductie van Learning Labs waarin alle Europese partners hun nieuwe kennis actief delen.”

Een conferentie annex summerschool in Utrecht op 13, 14 en 15 juni toont de resultaten die de verschillende steden op het gebied van creatieve gebiedsontwikkeling hebben bereikt. De conferentie wordt ondersteund door regionale partners zoals de gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht en Vrede van Utrecht. De conferentie wordt gehouden in het creatieve complex de Metaal Kathedraal in Utrecht/De Meern. 

Aanmelden kan via: www.hku.nl/cure. Het complete programma is te raadplegen via CURE www.cure-web.eu.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK