Van Gogh tot leven in computerspel

Nieuws | de redactie
4 april 2013 | In 1903 ging het geboortehuis van Vincent van Gogh in het Brabantse Zundert tegen de vlakte. Hoe zag de plaats waar de schilder opgroeide er destijds uit? Studenten van de NHTV brengen het Zundert van de 19e eeuw tot leven in een computerspel.

Op 30 maart presenteerden studenten van de Game Academy van de NHTV Breda ‘Van Goghs Zundert’. In opdracht van het Vincent van GoghHuis Zundert hebben zij de geboorteplaats van Van Gogh digitaal nagebouwd. Het is een reconstructie van het dorp zoals het was in de tijd dat Van Gogh er verbleef. In de game figureert de schilder zelf uiteraard ook.

‘Wandelen’ door Zundert

In Zundert zijn de meeste herinneringen uit de tijd van Neerlands grootste impressionist inmiddels verdwenen. Het geboortehuis is afgebroken en het merendeel van de historische bebouwing rondom de Markt en aan de Molenstraat bestaat slechts nog in herinnering. Het Vincent van GoghHuis heeft daarom opdracht gegeven het oude Zundert terug in beeld te brengen.

Met steun de Mastbroom Brosens Stichting en Erfgoed Brabant hebben studenten van de opleiding International Game Architecture and Design een game ontwikkeld die op basis van oude kaarten, tekeningen en foto’s een ruimtelijke reconstructie maakt van de geboorteplaats van Van Gogh. De virtuele bezoeker kan zo digitaal door de straten van het oude Zundert wandelen en zelfs het oude geboortehuis binnengaan.

Teaser voor echt bezoek

De reconstructie van de oude dorpskern vormt de basis voor allerlei toepassingen, educatief (gaming) en publicitair. Door een koppeling aan bijvoorbeeld Google Earth kunnen internetbezoekers uit de hele wereld een virtueel bezoek brengen aan Van Goghs Zundert. Het zal een belangrijke ‘teaser’ zijn om ook daadwerkelijk Van Goghs geboortedorp en het Vincent van GoghHuis te gaan bezoeken. 

De Game Van Goghs Zundert is hier te bezoeken 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK