Grillig klimaat lastig voorspelbaar

Nieuws | de redactie
15 juli 2013 | Als alle ijskappen van Antarctica en Groenland zouden smelten, zou de zeespiegel 63 meter stijgen. Omdat we echter pas sinds kort de ijskappen met satellieten waarnemen, valt nog niet met zekerheid vast te stellen of het huidige ijsverlies uitzonderlijk is, stellen UU-wetenschappers vast.

Een team van onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht vergeleek de bestaande modellen voor de reconstructie van ijsmassa met een nieuw model van de UU. Hieruit is gebleken dat het gemeten ijsverlies groter is dan we van natuurlijke processen kunnen verwachten, maar de versnelling van de laatste jaren is dat nog niet.

IJs smelt steeds sneller 

“De studie concludeert dat de huidige bijdrage aan de zeespiegelstijging vooralsnog niet zomaar geëxtrapoleerd,” stelt UU-onderzoeker Michiel van den Broeke. “Zulke extrapolaties kunnen de zeespiegelstijging tot 35 cm te hoog of te laag laten uitvallen in 2100. Er is ten minste nog tien jaar aan observaties nodig om deze foutmarge naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen.”

De huidige satellietmetingen laten sinds 2002 een verdubbeling in het verlies aan ijsmassa zien, vertelt studieleider Bert Wouters van de Universiteit van Bristol. “Antarctica en Groenland verliezen grote hoeveelheden ijs – ongeveer 300 miljard ton per jaar – en dit gaat steeds sneller.”

‘Klimaatruis’

Deze forse toename is echter niet eenduidig toe te schrijven aan bijvoorbeeld de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Er zijn verschillende natuurlijke processen die tot ijsverlies kunnen leiden, zoals het verschuiven van weersystemen in de Noord-Atlantische Ocaan of schommelingen in oceaan stromingen.

“Als je naar slechts een paar jaar van waarnemingen kijkt, kan het zijn dat dit soort ‘klimaatruis’ tot een ogenschijnlijke versnelling van het ijsverlies leidt, die later weer uitmiddelt zodra er langere meetreeksen beschikbaar zijn”, aldus Wouters. De studie van het team van Bert Wouters verscheen dit weekend in Nature Geoscience. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK