Martha Kanter zwaait af

Nieuws | de redactie
16 augustus 2013 | Martha Kanter maakt Obama’s tweede termijn niet af als onderwijsminister. Zij keert terug naar het hoger onderwijs, want “delivering a world-class education for all is what I have dedicated my life to get done every day.” Als dit najaar haar opvolger bekend is, zal zij afzwaaien na bijna 5 jaar vurig beleid.

Kanter trad dit voorjaar op tijdens de ‘Obama Summit’ over het leraarschap in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zij vertegenwoordigde daar de president die met zijn onderwijsminister Arne Duncan de ‘G20 van de kennis’  had bedacht en de eerdere edities in New York in gang had gezet. Tijdens de Summit sprak Martha Kanter uitvoerig met ScienceGuide.

Niet Amerika op zijn eentje

Ze zei onder meer: “Waarom zijn wij deze Summits gaan organiseren? Om met de mensen en organisaties uit het onderwijs samen scherp te formuleren wat wij van het onderwijs, de scholen en de leraren verlangen. Als je duidelijkheid hebt over de normen die je samen stelt, dan kun je ook de prestaties en de gerealiseerde kwaliteit vaststellen en waar mogelijk aanmoedigen en versterken.”

“Tegelijkertijd wilden we met de Summits leren van het beste dat in andere landen op dit gebied waar gemaakt wordt. Daarom wilden we Nederland en de andere toonaangevende naties op het vlak van onderwijsvernieuwing en kwaliteit er nauw bij betrekken. En ook de internationale expertise op dit terrein van de OECD en vakorganisaties de Summits laten voeden. Dit onderwerp is te belangrijk om als Amerika op ons eentje daar aan te werken!”

De crux voor mij

Over het centrale thema van evaluatie van de kwaliteit van de docent en de stimulering van peerreview in dat kader was Kanter vrij scherp. Koudwatervrees voor serieuze meting en analyse van uitkomsten was niet aan haar besteed. “Het meten en evalueren van kwaliteit en prestaties, ook van leraren en hun teams, doe je niet om het weten as such. Je doet dat voor beter onderwijs. Dat is de crux voor mij!”

“We willen als samenleving, als ouders en scholen weten of we met de talenten van onze kinderen doen en bereiken wat we ambiëren. We willen hen de kansen geven die zij verdienen. Het onderwijs en de leraren hebben hier een “awesome responsibillity” Daarom wil je ze steunen en hun capaciteiten zo veel mogelijk versterken.”

“Dat vereist wel dat we kunnen weten en ook volgen hoe het zich ontwikkelt in de kwaliteit van het onderwijs, in de resultaten van het werk van scholen en docenten. Goede indicatoren, goed werkende systemen van evaluatie en borging zijn daarvoor noodzakelijk. Deze Summit heeft ons weer veel geleerd op juist dit terrein en biedt ons veel verrijking uit andere landen, ook uit uw land. We zagen een concreet voorbeeld van docenten die multimedia gebruiken om onderlinge intervisie meer dynamiek te geven, om iets te noemen.”

Full speed ahead!

Met een persoonlijk woord en een stevige politieke boodschap heeft Martha Kanter haar terugkeer naar ‘het veld’ aan haar medewerkers bekend gemaakt. U leest haar afscheidswoorden hieronder.

 

Dear Colleagues,  

For more than four years, it has been my honor and privilege to serve our country under President Obama. Together we have accomplished important milestones in improving education for Americans at all levels, especially for those most in need. I know from experience that great teaching, learning and research have the power to transform our nation and the world. To build on the work and considerable outcomes we have achieved, I have decided to return to academia and will leave federal government service this fall.  

Delivering a world-class education for all is what I have dedicated my life to get done every day. Serving as your Under Secretary has deepened my understanding and appreciation of what “service to improve the public good of our nation” really means. The promise and power of delivering good government to our students and families is a tireless, phenomenal effort, often with few external rewards if done honestly, fairly and well.

What unfolds each and every day never ceases to amaze me, even now. I could never have imagined a more exciting and challenging opportunity. For that I thank President Obama, Secretary Duncan and each of you.  

Over the next few months, my priority is to ensure a seamless transition for the Department until a new Under Secretary comes on board. I remain committed to achieving the goals for our nation’s postsecondary students, institutions and communities: access, affordability, quality and completion. I will continue to pursue these ends during this transition period and beyond.  

I have assured Secretary Duncan that the postsecondary team will continue to advance our ambitious statutory, regulatory and administrative agenda. We can’t afford to miss a beat as you all know. For me, it is simply that single, unwavering commitment to help our students and institutions aspire to excellence that inspires me each and every day.  

As always, I welcome your ideas and feedback about our work going forward. Thank you for all that you continue to do and for the opportunity to serve as your Under Secretary of Education.  

Full speed ahead!

Martha Kanter


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK