De Catshuis Ranking

Nieuws | de redactie
25 september 2013 | Sander Dekker is “geschapen voor het Jeugdjournaal.” Jet Bussemaker kenmerkt “kennis van zaken en standvastigheid.” Kamp doet weinig aan “innovatie en topsectoren”, net als Asscher aan “de stijgende jeugdwerkloosheid,” aldus de ranking in Vrij Nederland. En waarom gebruikt Bussemaker het woord “pervers” zo vaak?

Wat vinden experts van de ministers en staatssecretarissen van het kabinet Rutte-II? Vrij Nederland onderzocht hoe zij ‘het doen’ en liet de UvA onderzoeken hoe ministerieel taalgebruik tijdens de Kamerdebatten hun functioneren zowel weerspiegelt, onthult als bepaalt.

Zo laat de ’wordcloud’ van Jet Bussemakers meest benutte termen op het Binnenhof zien dat “excellentie” opvallend hoog scoort, maar ook “wenselijk”, “intensief”, “ingewikkeld” en “fantastisch”. Interessant is ook dat het woordje “pervers” er prominent in verschijnt. Dat zal toch niet zijn vanwege het cultuurbeleid?

Onmogelijk een hekel

De kenners van de Haagse politiek hebben hun jaarlijkse evaluatie weer mogen doen met de VN-redactie. Taal, beleid, strategie, beeldvorming en daadkracht zijn weer afgewogen tot een beeld van wie wat wel en niet weet te betekenen en voor elkaar te krijgen. Zo krijgt vice-premier Asscher een lovende beoordeling, maar niettemin de vraag toegeworpen of “een minister van Sociale Zaken zich midden in een crisis niet met belangrijker zaken zou moeten profileren, zoals de stijgende jeugdwerkloosheid.” 

De premier blijft ondanks alle kritiek in vooral eigen liberale kring onverminderd een topper, zo blijkt. De expert-recensies in VN doen sterk denken aan wat de LSVb en ScienceGuide onlangs nog meemaakten toen Mark Rutte spontaan op het Binnenhof in vurig debat ging met de studenten over hun bezwaren tegen een leenstelsel. “Het is onmogelijk een hekel aan hem te houden als je hem van dichtbij meemaakt.”

Overigens, de kritiek op zijn vermeende visieloosheid wordt door de Haagse experts weersproken met de verwijzing dat hij gewoon zegt wat hij altijd al zei als opgewekte liberaal.

Veelzeggende wordclouds

Wat vinden de experts en de ‘wordcloud’ big data onderzoekers van Maarten Marx en zijn collega’s van de UvA van de kennisbewindslieden? Eigenlijk doen zij het erg goed. De twee zwaargewichten onder hen, Jet Bussemaker en Henk Kamp, gelden als “de stille krachten” van Rutte’s ministersploeg. Staatssecretaris Dekker mag zich zelfs vleien met de inschatting een van de vier “verrassingen” te zijn. (U leest hier het interview van ScienceGuide met Maarten Marx over zijn fascinerende inzet van eScience in de politieke wetenschappen.)

EZ-minister Kamp krijgt dan wel veel lof voor zijn krachtdadige rol als alleskunner op alle dossiers – zeker ook van zijn collega’s die hij zo scherp helpt houden – dat neemt niet weg, dat hij op een cruciaal punt van zijn beleid zware kritiek krijgt. “In crisistijd” had hij zich weleens wat meer mogen inspannen en inzetten “om innovatie en topsectoren.” In zekere zin is dat het verwijt dat ook Asscher gemaakt wordt: een hoop te melden op terreinen elders en aan de marge van zijn werk, maar in het hart daarvan nu juist in deze zware tijd onvoldoende inzet en zichtbaarheid.

Verrassend is dat in de ‘wordcloud’ van Kamps parlementaire optredens één woord alles overschaduwt. Niet ‘zuinig’, niet ‘groei’, maar ‘duurzaam’. Met daarnaast een woord dat helemaal past bij Kamps onijdele aard en toewijding als bewindsman: ‘beschikbaar’.

Stemmenverlies in studentensteden

Jet Bussemaker blijkt in de Kamer een van de meest ijverige bewindslieden te zijn, die het vaakst de mat op moet. Alleen Mark Rutte wordt in debatten vaker geïnterrumpeerd dan Bussemaker en Klijnsma van SZW. Dit is te danken aan het leenstelsel, want dat geeft gedurig reden tot felle gedachtewisselingen.

Vrij Nederlands experts zijn wat bezorgd over  de OCW-minister, omdat zij zich op dit terrein blijkbaar heeft laten gijzelen door D66 en GroenLinks. En die gaan haar echt niet helpen omdat “in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zij zich niet kunnen veroorloven stemmen te verliezen in de studentensteden.” De legendarische Speaker of the House in Washington, Tip O’Neill, zei het al: “All politics is local.”

Dit neemt niet weg dat Bussemaker door kenners “uit de oppositie’ geprezen wordt om haar “kennis van zaken en standvastigheid, al is ze soms ‘wat kattig’. ” En dat ze zo sterk in haar schoenen staat noemen de experts des te opmerkelijker, omdat het kabinet vol zit met eigenwijze ervaringsdeskundigen van het ministerie van OCW en het onderwijsbeleid, zoals Mark Rutte en Ronald Plasterk, maar ook oud-wethouder Asscher en voormalig commissievoorzitter Dijsselbloem. En dan vergeet VN nog  ex-SF-woordvoerder Sharon Dijksma te noemen.

De wordcloud van Jet Bussemaker is buitengewoon interessant en drukt ScienceGuide hier exclusief af:

WordcloudBussemakerMinister van Lege Dozen

Over Sander Dekker zijn de experts bepaald te spreken. “Geschapen voor het Jeugdjournaal.” Kan een bewindsman in tijden van mediacratie een hoger lof, een fraaier epitheton ornans krijgen? Wel wijzen zij op de opmerkelijke rivaliteit tussen Dekker en zijn bazin op OCW.

Hij zit zelfs mee aan tafel op terreinen waar hij volgens hun politieke portefeuilleverdeling helemaal niet over gaat, zoals “bij de moeizame onderhandelingen over het sociale leenstelsel” en dan primair “om de VVD-belangen te verdedigen.”

Het lot van oud-OCW-minister Plasterk is weinig benijdenswaardig. De experts prijzen de onverminderd “schijnbaar onbekommerde” optredens in de media die de bewindsman blijft afgeven. Deze vereisen een bijna Merkeliaanse Unverfrorenheit, want het oordeel over “de Minister van Lege Dozen” is niet mals. Hij heeft de twijfelachtige eer de enige bewindsman te zijn die tot nu toe wel sneuvelde in de Eerste Kamer. Die stuurde hem subiet terug met zijn regionale fusieplannen, omdat de analyse daarvan onbekookt en ononderbouwd was.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK