HBO kroont Daan Louter

Nieuws | de redactie
6 september 2013 | Daan Louter ontwierp voor zijn afstuderen het multimediale Guardian-project Firestorm. Zijn innovatieve journalistiek levert hem nu de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award op. “Alleen filmsterren krijgen zoveel aandacht,” sprak Cees van der Waaij (RvT) trots over zijn student.

Louter stond het afgelopen jaar in het oog van de discussie over de toekomst van de journalistiek. Hij ontwierp als stagiair bij The Guardian Firestorm, een multimediaal journalistiek project over de bosbranden in Tasmanië. “Wij doen bij de Guardian echt dingen die nog niet eerder zijn gedaan, we zijn echt grenzen aan het opzoeken,” vertelde Louter eerder al tegen ScienceGuide.

Terug bij The Guardian

Als onderdeel van zijn afstudeerstage in Londen ontwierp Louter een speciale toolkit waarmee journalisten op een laagdrempelige manier zelf aan de slag kunnen met nieuwe vormen van journalistiek. “Interactive storytelling is nu een hele arbeidsintensieve en dure vorm van journalistiek, daar kan niet ieder medium ruimte voor maken.” De toolkit van Louter moet de kosten en arbeidstijd omlaag brengen.

Daan Louter heeft met zijn Hogeschool Rotterdam Bachelor Award €3000 in de wacht gesleept. Het is een welkome financiële meevaller voor de Rotterdammer die vertrekt naar het dure Londen waar hij nu in dienst treedt bij The Guardian. “Nederland is niks,” is Louter kritisch over de houding van de journalistiek ten aanzien van innovatie. Zijn toolkit moet nog officieel gelanceerd worden, dus Louter hoopt daarmee nieuwsorganisaties nog van dienst te kunnen zijn. “NRC heeft al wel interesse getoond daarvoor.”

Ongekende internationale exposure

De Hogeschool Rotterdam is niettemin ontzettend trots op zijn kersverse alumnus. Cees van der Waaij, vicevoorzitter van de Raad van Toezicht, sprak bij de opening van het hogeschooljaar lovende woorden. “Jij bent innovatief, en creatief, en je hebt internationaal ongekende exposure gekregen voor je werk. Alleen filmsterren krijgen zoveel aandacht wereldwijd.”

De tweede prijs in Rotterdam ging naar het HR GTZero team; een groep studenten van de opleidingen Autotechniek, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen dat een elektrische sportwagen ontwierp. De derde prijs was voor Malisa van Nispen, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voor haar onderzoek naar hersentumoren.

Zie onder voor het filmpje waarin Daan Louter vertelt over zijn afstudeerproject


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK