Op 6: Martin Paul en Gerard Meijer

Nieuws | de redactie
2 september 2013 | Twee WO-voorzitters brengen in ons land de Duitse ‘Beharrlichkeit’ en lange termijn visie op investeren in kennis. Martin Paul - van Harvard en de Charité in Berlijn naar Maastricht - en Gerard Meijer - van Max Planck naar Nijmegen - laten zien hoe je dat doet.

Paul kon een meerjarig programma presenteren van kennissector, overheid en bedrijfsleven in Limburg:  € 500 mln aan investeringen in onderzoek, innovatie en onderwijs. Meijer haalde de Duitse inspiratie nog letterlijker en persoonlijker in huis: Angela Merkel kwam het lustrum van zijn Radboud Universiteit opluisteren en haar boodschap voor de toekomst van de “Wissensgesellchaft” en de “Bildungsrepublik” verkondigen.

Vorschuss des Vertrauens

De kappa en bul van de Radboud noemde Merkel een “Zeichen des Vertrauens”, heel persoonlijk in haar werk, maar ook in het Duitsland waar zij voor staat. Hoe zeer dit niet vanzelf sprak, sprak ook uit de historie van Europa, onderstreepte zij.

De Europese eenwording, gericht op vrede en welvaart samen, kon alleen slagen door een voorschot. Het voorschot dat andere volkeren wilden geven aan vertrouwen in het Duitsland van na 1949. “Das war ein Geschenk des neuen Vertrauens gerade von den Niederlanden! Das werden wir nie vergessen, dieses Geschenk.”

Dat “Vorschuss des Vertrauens” heeft rijke vruchten gedragen, aldus de Kanzlerin. Dankzij de Europese eenwording zijn vrijheid, welzijn, welvaart, vredelievende betrekkingen en “Teilhabe” aan elkaars zorgen en kansen normaal geworden. Maar het is alles behalve dat. “Wir sind in der Geschichte die Ausnahmezustand.” Ook hierin is Europa een “Schicksalgemeinschaft” geworden.

Immer neugierig

Merkel zei het onomwonden. “De toekomst vereist investeringen in ‘Bildung und Forschung’. Mit Wissen muss man in der Zukunft investieren.” Die laatste zin is fraai dubbelzinnig in het Duits: ‘met verstand moet je toekomstige investeringen bepalen’ én ‘met kennis/wetenschap investeer je in de toekomst’.

Dat investeren ziet de eredoctor uit Nijmegen in brede zin. Naast het steken van geld in lange termijn beleid ziet zij ook het studeren in andere landen nadrukkelijk in deze context. En meer. Het aanwakkeren van vernuft bijvoorbeeld, door “immer neugierig zu bleiben” als samenleving en daarmee bij de jongeren te “ermutigen das Beste zu geben” wat in mensen zit.

De volledige Top 10 van 2013 vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK