Fijnstof gevaar voor baby

Nieuws | de redactie
15 oktober 2013 | De luchtkwaliteit in onze steden moet nog veel beter worden. Zeker in het belang van kleine kinderen, want na een zwangerschap waarin zij zijn blootgesteld aan fijnstof hebben baby’s grotere kans op een laag geboortegewicht, zelfs bij uitstoot beneden de EU-richtlijn, laat UU-onderzoek zien.

Dat blijkt uit een grote studie gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine. Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het risico op een baby met een laag geboortegewicht (minder dan 2.500 g) met 18% toe, blijkt uit het onderzoek. Dit verband geldt ook voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de EU van 25 microgram per kubieke meter. Ook blijkt fijnstof de kans op een baby met een kleinere hoofdomtrek te verhogen. Dit laatste zou mogelijk de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden.

Boodschap aan beleid

Volgens de onderzoekers is het aantal baby’s met een laag geboortegewicht substantieel te  verminderen door luchtvervuiling terug te dringen. “Veel zwangere vrouwen in de wereld leven in gebieden met vergelijkbare of zelfs hogere concentraties luchtverontreiniging dan wij onderzochten”, zegt Ulrike Gehring, een van de UU-hoofdonderzoekers. “Dit is een duidelijke boodschap aan beleidsmakers om de kwaliteit van de lucht, die we allemaal inademen, te verbeteren”.

De wetenschappers gebruikten data van 14 cohortstudies in 12 Europese landen en deze omvatte 74.000 vrouwen die zwanger waren van één kind. In hun analyses hielden zij rekening met andere risicofactoren als roken, leeftijd, gewicht en opleiding van de moeder. Het onderzoek werd gecoördineerd door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) bij de Faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht en uitgevoerd door het Centre for Research in Environmental Epidemiology in Barcelona (Spanje) en het INSERM in Grenoble (Frankrijk). In totaal waren er onderzoekers van 40 Europese onderzoeksinstellingen bij betrokken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK