De Reve-factor

Nieuws | de redactie
6 november 2013 | Met het werk van welke grote auteur komt uw proefschrift, artikel of vurig memorandum voor uw baas het meest overeen? Vlaamse onderzoekers hebben een tool ontwikkeld die traceert met wie u de meeste gelijkenis hebt. Reve? Lanoye? Mark Rutte blijkt Campert, Jet Bussemaker Elsschot! En op wie lijkt Diederik Stapel?

Het essay van Mark Rutte op ScienceGuide over het vuur en Jean Cocteau blijkt bijvoorbeeld te bewijzen, dat zijn stijl bijna identiek is aan die van Remco Campert. Het liberale leven is dan ook vurrukkuluk. Maar ook zijn Revistische kwaliteiten blijken niet te onderschatten. Het past ook wel bij de altijd zo opgewekte premier, dat hij stiekem de auteur blijkt van ‘Zondagmorgen zonder zorgen’.

Bussemaker, Stapel, Elsschot

En Jet Bussemaker? Haar interview met ScienceGuide over haar vooruitblik op de ‘Obama Summit’ van maart 2013, ‘Samen met de beste’, blijkt te onthullen dat zij dicht bij het briljante proza van Willem Elsschot staat. Wie had ooit gedacht dat de Cultuurminister de vrouw achter het Groot Wereldtijdschrift, achter ‘Villa des Roses’, ‘Lijmen’, ‘Het Been’ en ‘Kaas’ zou zijn?

Hoe zou trouwens het proza van de gevallen professor Diederik Stapel – zondag houdt hij zijn Preek van de Loser eigenlijk zijn? Uit een analyse met de Vlaamse tool van zijn sorry-verklaring die hij in de herfst van 2011 voorlas voor de nationale televisie blijkt, dat deze het meest overeenkomt met de teksttypes ‘poëzie’ en ‘non-fictie’ en vooral niet op het type ‘wetgeving’. De auteurs waar hij het meest verwant mee blijkt zijn allereerst de niet erg bekende Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke, maar nota bene ook Hugo Claus en Herman Brusselmans.

Stylometrie neemt hoge vlucht

Stylene is een project dat opgezet is met als doel om de schrijfstijl van een auteur te analyseren. De tool wordt aangeboden om de stylometrische technieken te illustreren. Het is een techniek die de afgelopen tien jaar een vlucht heeft genomen. Deze techniek is bedoeld om aan de hand van een tekst van een auteur psychologische en sociologische afkomst van een tekst te analyseren. De tekstanalyses worden zo gemaakt, dat deze kunnen bepalen of de auteur vrouwelijk of mannelijk is, haar of zijn opleidingsniveau, persoonlijkheid en zelfs de mentale gezondheid.

Doel van het project is de implementatie van een robuust, modulair systeem voor stylometrie- en leesbaarheidsonderzoek op basis van bestaande technieken voor automatische tekstanalyse en zelflerende technieken, en de ontwikkeling van een web service die onderzoekers toelaat teksten te analyseren met behulp van het systeem. Op die manier wil het project recente vooruitgang op het gebied van het digitaal modelleren van stijl en leesbaarheid beschikbaar maken voor onderzoek in de sociale en geesteswetenschappen.

Man of vrouw?

De schrijftool werkt als volgt: u zet een kort verhaal of tekst in een tekstvak en klikt op ‘analyseer’. Vervolgens komt het persoonlijke profiel dat toont hoe de schrijfstijl met welke auteur het meest overeenkomt. De tool rekent hoeveel woorden en zinnen er in het zitten. De analyse geeft ook aan hoeveel werkwoorden zijn gebruikt en welke eigenschappen de tekst heeft.

De analyse geeft daarnaast weer of de tekst vrouwelijke of mannelijke eigenschappen heeft. Zulks in vergelijking met de analyses van ongeveer 6000 teksten van andere deelnemers, zowel vrouwen als mannen.

De uitslag van al deze vragen wordt in een kleurenschema opgenomen en vervolgens vergelijkt het programma de score met de kwaliteiten en stijlfiguren van bekende en minder befaamde Nederlandstalige auteurs. Door middel van deze uitslag wordt duidelijk op welke auteur de schrijver van de onderzochte tekst het meest lijkt. Wie bent u?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK