Nederland top in Engels

Nieuws | de redactie
19 november 2013 | Waar is men goed in het Engels? En waar is het huilen met de pet? Voor bedrijven en kennisinstellingen die knowhow en innovatieve concepten willen delen is die vraag meer en meer relevant op de wereldmarkt. Nederland hoeft zich niet te schamen voor de English Proficiency Index. Frankrijk scoort nog lager dan China.

De index van de kwalitatieve beheersing van de Engelse taal kijkt wereldwijd en rangschikt het niveau van landen, regio’s en mate van taalbeheersing. Nederland zit wereldwijd in de top. Op een derde plaats na Zweden – op 1 – en Noorwegen – op 2 – volgt ons land  op de derde plaats.

De grote verrassing staat op 4: Estland. Deze voormalige Sovjetrepubliek heeft als Baltische tijger zich in 20 jaar opgewerkt als jong, internationaal georiënteerd hightech land.

Nieuwe lidstaten EU steeds beter

Daarmee ‘verslaan’ Nederlanders en Esten landen als Finland, Denemarken en Oostenrijk die met hen nog wel tot de wereldtop behoren. Op 8, 9 en 10 staan nog andere voormalige Oostblokstaten, waar de jeugd zich sterk internationaal is gaan ontwikkelen: Polen, Hongarije en Slovenië. Interessant is ook om te noteren, dat dit tevens landen zijn die als nieuwe lidstaten van de EU zich snel en sterk zijn gaan openen voor de buitenwereld.

De ‘zorgenkinderen’ van de EU zijn precies ook die landen waar de beheersing van het Engels en de wereldwijde oriëntatie die daarmee samenhangt middelmatig toch slecht genoemd moet worden. Zo scoort Spanje nu nog onder landen als India en Argentinië, maar ook lager dan de Tsjechen, Slowaken en Letten.

Maar de Spanjaarden zitten wel duidelijk in de weg omhoog, zo blijkt. “Spanish adults are progressively improving their English, as attitudes towards English shift and economic pressure makes practical skills more important. In the first EF EPI report, published using data gathered from 2007 to 2009. Today, although proficiency levels are still moderate, Spain has made progress, outpacing both France and Italy. In Europe, only Poland and Hungary have improved their English more than Spain during the past six years.”

Fransen ‘en baisse’

Italië en Frankrijk halen niveaus die nog lager zijn dan die van de bevolking van de Oekraïne, Rusland en Uruguay. Over de Fransen melden de onderzoekers: “Ranked 35th out of 60 in this year’s EF EPI, France’s English proficiency skills are declining, according to data gathered on over 150,000 French adults between 2007 and 2012.”

“France is one of only eight countries whose proficiency scores have dropped by more than two points, although in absolute terms the decline is slight. What makes the situation more remarkable is that most of Europe has either improved or already demonstrates consistently high English proficiency. France currently has the weakest English skills in Europe.”

Chinees toerisme als impuls

Van de onderzochte landen scoren Kazakhstan, Algerije, Saoedi Arabië en Irak het laagst. Van de voormalige Britse koloniën halen vooral Maleisië en Singapore de hoogste plaatsen. Zij doen het nog net iets beter dan België, Duitsland en Portugal. In China gaat men gestaag omhoog, waarbij de onderzoekers de belangrijke impact van de algemene leergierigheid en die van de opkomst van het massatoerisme vanuit de nieuwe middenklasse onderstrepen.

“Almost everyone in China seems to understand that in today’s globalized economy, English is inextricably linked to career advancement. Local governments from Beijing to Xi’an have set mastery of 300 to 1,000 English phrases as a goal some civil servants must reach by 2015. In the private sector, an increasing number of Chinese companies are becoming multinationals, as China’s outbound investment reaches an all-time high. For Chinese managers to operate teams abroad, they must be able to communicate with their foreign employees.”

“Moreover, China’s new middle class are becoming world travelers. According to the United Nations World Tourism Organization, between 2005 and 2012, Chinese tourists quintupled their expenditures while abroad, spending 102 billion USD in 2012 and climbing six places to become the world’s top source of tourism profits. Along with international travel, English fluency is seen as an essential part of personal development and social status for many in China’s growing middle class.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK