Loopbaan wordt portfolio

Nieuws | de redactie
28 januari 2014 | Experimenteren is een must en ondernemingsplannen moet je tijdig bijsturen. “Je hebt een startbaan en na een bepaalde afstand moet je bedrijf kunnen vliegen.” Ben Tiggelaar geeft binnenkort op De Haagse Hogeschool student-ondernemers advies.

Hij is bekend als onderzoeker en als spreker, maar zelf voelt Ben Tiggelaar zich toch voornamelijk schrijver. “Dat is toch waar ik door de week het meeste tijd mee doorbreng.  Het schrijven vormt de basis. Seminars verzorgen en spreken is leuk, maar waar ga je het over hebben?”

In de loop der tijd heeft Tiggelaar zich wel tot een ondernemend type schrijver ontwikkeld. “Van het schrijven is uiteindelijk uitgeven gekomen. Het punt in de uitgeverijbranche is dat er vaak op cruciale activiteiten – marketing en promotie – bespaard wordt. Als je het spel een beetje kent, dan kun je dat ook zelf doen. Het uitgeversvak is ontzettend aan het veranderen”, weet Tiggelaar. “Uiteindelijk gaat het erom dat je het publiek probeert te bereiken met je ideeën.”

Niet uit ondernemersgezin

Het ondernemerschap van Ben Tiggelaar groeide vanuit de behoefte om ideeën te willen delen. “Het is niet zo dat er ergens geld te verdienen valt, en dat ik er dan inspring. Ik vind het leuk om te schrijven over wat ik leer en het is helemaal leuk om daar dan je broodwinning van te kunnen maken.”

De Haagse Hogeschool heeft Tiggelaar uitgenodigd om te spreken als tweede in een reeks topontmoetingen met ondernemers. De ervaring die Tiggelaar vroeger zelf als ‘ondernemende student’ opdeed, kan de studenten van nu inspireren om hun ideeën zelf ook in de praktijk te gaan brengen.

“Ik heb het altijd leuk gevonden om datgene wat ik leerde, in de praktijk te brengen. Ik studeerde communicatiewetenschap aan de UvA en begon al tijdens mijn studie met journalistieke klussen voor ondernemerstijdschriften. Ik kom zelf niet uit een ondernemersgezin, dus ik heb die kant van de samenleving zo leren kennen.”

Een jaar naar Boston

Zeg maar ‘dag’ tegen de loopbaan-carrière. Studenten van nu zullen een portfolio-carrière hebben. “Niemand werkt meer 20 jaar in dezelfde baan, in plaats daarvan doe je verschillende projecten. De vraag die je je dan af en toe moet stellen is: hoe ziet je portfolio eruit, en ontwikkelt je portfolio zich in de richting waarin je jezelf wilt ontwikkelen? En af en toe moet je de afweging maken: ga je voor maximale verdiensten, of juist voor je ontwikkeling?”

“Het afgelopen jaar heb ik in Boston gewoond, gewerkt, aan Harvard gestudeerd en tegelijk een aantal interviews met vooraanstaande wetenschappers zoals Dan Ariely gedaan. Ik wilde onder meer weten hoe zulke mensen zichzelf managen. Dit Amerikaanse verblijf kun je ook zien als verbreding en verdieping van mijn portfolio. Het draaide niet om geld verdienen, het heeft vooral geld gekost!”

Ben Tiggelaar heeft tijdens zijn verblijf in Amerika goed kunnen kijken naar de verschillen tussen Nederland en de VS op het vlak van ondernemerschap. In de VS zou de cultuur positiever zijn ten opzichte van ondernemers die failliet gaan, daar zou men sneller een tweede kans krijgen, zo luidt de algemene opinie. Maar volgens Tiggelaar betekent failliet gaan in elk geval één ding: dat je niet snel genoeg van je fouten geleerd hebt.

Het lijkt een abc’tje

“Veel ondernemers in de VS zweren bij het boek The lean startup van Eric Ries. Ik vat dat zo samen: een onderneming beginnen draait vooral om veel en snel leren. Je hebt een startbaan en na een bepaalde afstand moet je bedrijf kunnen vliegen. Het probleem van veel ondernemers is dat ze zó heilig in hun plannen geloven, dat ze er krampachtig aan vast blijven houden.”

Tijdig bijsturen is dus het devies. Heeft Ben Tiggelaar in zijn eigen loopbaan zelf zo’n ervaring gehad, waarbij de startbaan te kort bleek, of het vliegtuig toch niet wilde vliegen? “Rond het jaar 2000 was ik betrokken bij een startend adviesbureau. Voor mij was het logisch dat wanneer mensen mij inhuurden als spreker of docent, dat ik vervolgens ook bij bedrijven aan de slag zou kunnen voor de implementatie van de veranderingen. Het leek een abc’tje, maar dat was het niet. Het advieswerk kwam veel minder goed van de grond.” Uiteindelijk was het voor Tiggelaar zelf geen ramp, want schrijven en lesgeven boeien hem nu meer dan consultancy.

Als voorschot op de topontmoeting van 4 februari, wil Tiggelaar de student-ondernemer van nu alvast het advies meegeven om succesvol te worden: “Durf te experimenteren. Begin jong met ondernemen, switchen is zoveel makkelijker te doen als je 17 of 27 bent dan als je 47 bent.”

Hier kun je je inschrijven voor de topontmoeting met Ben Tiggelaar op De Haagse Hogeschool.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK