Redt rector Italiaanse economie?

Nieuws | de redactie
19 februari 2014 | Opnieuw zou een universitaire rector aan de slag gaan om de economie van Italië tot leven te wekken. Na het werk van Mario Monti zou nu zijn opvolger bij de Bocconi universiteit, Guido Tabellini, het economisch beleid onder premier Renzi gaan trekken.

Tabellini geldt als een van de meest vooraanstaande hoogleraren in de economie wereldwijd. Hij volgde Mario Monti op toen deze premier werd in de fase dat tijdens de ondergang van Berlusconi een instorting van de Italiaanse economie de eurocrisis onhoudbaar leek te maken.

Zijn zittingstermijn als rector loopt nu af en in Rome gaat nu het serieuze gerucht rond, dat Tabellini de hervormingsplannen van Matteo Renzi zal gaan trekken. La Reppublica noemt hem als ‘de professor die de oplossingen al in zijn zak klaar heeft liggen’. “Hij is echt top,” zegt de Tilburgse econoom prof. Eijffinger, die Tabellini al vele jaren kent. “Hij is ook een erg goede rector van Bocconi geweest en geldt als een toonaangevende ‘politiek econoom’.”

Na zijn studies aan UCLA en Stanford ging Guido Tabellini ‘onder’ Mario Monti verder aan de Bocconi universiteit, die als de leidende instelling van Italië geldt. Van daar bleef hij zeer actief in het maatschappelijk en economisch debat in Europa.

Volstrekt evident

In een recente analyse van ‘wat te doen’ gispte hij het kabinet-Letta vanwege zijn houding van ‘immobilisme dat het hoofd in de schoot lijkt te leggen.’ De door te voeren hervormingen noemde hij “technisch niet zo ingewikkeld. Want de belemmeringen die de werkgelegenheid en groei in Italië blokkeren zijn al een hele tijd volstrekt evident.”

Hij werd door de regering-Letta benoemd in een expertgroep die een consensusvoorstel moest formuleren voor een nieuwe Kieswet. De manipulaties daarmee door achtereenvolgende kabinetten-Berlusconi, om zo een eigen meerderheid te versterken, hebben ertoe geleid, dat er geen grondwettelijk acceptabele verkiezingen meer gehouden kunnen worden voordat een nieuwe, transparante wet zou zijn doorgevoerd.

Tabellini reageerde in 2012 persoonlijk – en namens de mensen van Bocconi – op ScienceGuide, toen Mario Monti de nummer 1 was van de jaarlijkse top 10 van mensen uit het hoger onderwijs met bijzondere impact en betekenis. “His impact goes way beyond the important actions he is taking in his official capacity as Prime Minister. His integrity and dedication, his style of communication and the power of his ideas are setting an example that  will have a lasting effect in our country for years to come.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK