Een pot nat?

Nieuws | de redactie
17 maart 2014 | ‘Alle partijen beloven hetzelfde.’ Die stelling onderschrijft 64% van de ondervraagden in een steekproef van Kennisplatform Marklinq van de Hanzehogeschool Groningen. Kiezers vinden het daardoor “lastig een goede, afgewogen keuze te maken”, concludeert het deze maand gehouden onderzoek.

Het onderzoek onder leiding  van Lector Marketing Dr. Karel Jan Alsem, is begin maart uitgevoerd onder een steekproef van 500 Nederlanders. 39% zegt zelf de verschillen niet goed te weten. 45% vindt dat de partijen niet goed de verschillen duidelijk maken en 64% onderschrijft de stelling ‘Alle politieke partijen beloven hetzelfde’. Mensen die meer geïnteresseerd zijn in de politiek zijn wel beter op de hoogte van de verschillen.

Niet één thema

Volgens de ondervraagden zijn de meest onderscheidende partijen de PVV, SP en lokale partijen. Dat vinden niet alleen degenen die op deze partijen stemmen, maar kiezers in den brede. Wel vindt bij alle partijen de ‘eigen aanhang’ hun partij meer verschillend dan anderen. Verder blijkt dat ouderen en hoger opgeleiden een grotere interesse in politiek hebben en mede daardoor ook beter de verschillen zien.

De onderzoekers noemen als mogelijke oorzaken van de geringe gevoelde verschillen, dat partijen doorgaans niet één duidelijk thema kiezen en dat de communicatie van partijleiders niet altijd helder is. Politieke partijen zouden beter hun best moeten doen om, net als andere merken, onderscheidend te zijn. Als de verschillen beter zichtbaar zijn, zou dat omgekeerd de interesse in stemmen ook positief kunnen beïnvloeden, omdat mensen dan meer het gevoel hebben dat het er echt toe doet voor wie je kiest, aldus de onderzoekers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK