Suikeroom Poetin

Nieuws | de redactie
29 april 2014 | Rusland gaat een miljard investeren om instellingen op de Krim te integreren in het eigen HO-bestel. Hoogleraren en docenten kunnen een verdrievoudiging van hun salaris tegemoet zien. Ook zou veel geld vloeien naar het opkalefateren van campussen. Massale uittocht van studenten naar Kiev moet zo verhinderd worden.

De Russische regering wil het HO-bestel op de Krim flink aanpakken. De particuliere instellingen gaan het waarschijnlijk zwaar krijgen, want heel het bestel moet onder de sturing van Moskou komen. Zo overweegt men een ‘federale universiteit’ op te richten, waarin een reeks instellingen gefuseerd zou moeten worden.

Onder Poetins NVAO

Minister Livanov zegt dat dit voort kan bouwen op al bestaande modellen. “We zullen ervoor zorgen dat deze opzet open staat voor alle instellingen in de Krim, die zo de kans krijgen hieraan deel te nemen.” Ook zal vanaf volgend jaar de nationale kwaliteitsbewaking zich gaan uitstrekken over de universiteiten op de Krim. De complete integratie in het Russische HO-bestel zou binnen twee en een half jaar rond moeten zijn.

De minister meldde ook dat hij plannen heeft om studenten van de Krim bekostigde plaatsen te gaan gunnen bij de topuniversiteiten in Moskou en Sint Petersburg. In totaal wellicht meer dan 17.00 studenten. Dat zal nog niet meevallen, want opvallend is – zo blijkt uit een bericht op University Worldnews – dat er veel studenten van de Krim zich laten overschrijven naar instellingen in Oekraïense steden als Kiev en Lviv. Er is bij hen niet veel animo om te moeten studeren in het Russische hoger onderwijs en de onzekere perspectieven die hen dit vooralsnog lijkt te bieden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK