Meer energie uit biobrandstof

Nieuws | de redactie
18 juli 2014 | Olie uit biomassa heeft vaak minder kwaliteit dan ruwe olie. Een nieuwe katalysator van de Universiteit Twente brengt biobrandstof nu op een veel hoger kwaliteitsniveau. De techniek is uitverkozen in een onderzoeksprogramma dat meewerkt aan de Europese ‘2020’ doelstelling.

De olie van de nieuwste generatie biobrandstoffen komt niet langer uit de vruchten of zaden, zoals bij palm- of koolzaadolie, maar uit bijvoorbeeld plantenresten, snoeiafval, houtsnippers. Daardoor is er geen ongewenste concurrentie met de voedselvoorziening. Door de plantenresten, die veel ruimte innemen, om te zetten in olie, is het transport veel eenvoudiger en kan het product rechtstreeks naar een raffinaderij.

Eenvoudige katalysator

Bio-olie heeft niet nog niet de kwaliteit die ruwe olie wél heeft. De energie-inhoud per liter ligt lager, de olie is zuur en bevat nog te veel water. Prof. Leon Lefferts en prof. Kulathuyier Seshan van de onderzoeksgroep Catalytic, Processes and Materials hebben nu een katalysator ontwikkeld die de kwaliteit en energie-inhoud naar een beduidend hoger niveau tilt. Het onderzoek maakt deel uit van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT en particippert in het Green Energy Initiative van de universiteit.

De techniek werkt door de olie, in stikstof, te verhitten tot 500 graden Celsius en door een eenvoudige katalysator toe te passen: natriumcarbonaat op een laagje alumina. De energie-inhoud van de olie is op deze manier al op te voeren van 20 MegaJoule per kg naar 33 tot 37 MegaJoule/kg – dit is beter dan ruwe olie en benadert de kwaliteit van diesel.

Europese 2020 doelstelling

De techniek, recent verdedigd door promovendus Masoud Zabeti, wordt nu al door KIOR in Texas, USA getest op kleine industriële schaal, met een productie van 4500 barrels olie per dag. Door, behalve natriumcarbonaat, ook nog het materiaal cesium toe te voegen, is de kwaliteit nog verder te verbeteren. “We kunnen daarmee bijvoorbeeld ook de aromaten terugdringen, die bij inademing schadelijk zijn”, aldus prof. Seshan.

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Universiteit Utrecht, wordt de techniek nu verder onderzocht in een nieuw CATCHBIO programma van NWO. Op deze manier wil Nederland voorop lopen in het onderzoek naar technologie die bijdraagt aan de Europese 2020 doelstelling voor brandstof. 20% van de brandstof in 2020 moet komen uit ‘renewable’ bronnen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK