Wie is Greg Clark?

Nieuws | de redactie
16 juli 2014 | De nieuwe Britse HO-minister is een mooi voorbeeld van de volksverheffing door leergierigheid, ijver en deelname aan het hoger onderwijs. Greg Clark komt uit een zeer eenvoudig milieu en werd geboren in een van de minst gefortuneerde wijken van het UK. Wat verwacht het HO nu van hem?

Clark komt uit de ‘South Bank’, in de stad Middlesbrough. Die staat bekend als een van de armoedigste buurten van het land. Zijn ouders waren melkboer en caissière in een supermarkt en stuurden hun zoon Greg naar de St Peter’s, een katholieke middenschool. Niet het gebruikelijke levenspad van een Tory-politicus en zeker niet de achtergrond van de huidige partijleiding rond David Cameron en zijn ‘Old Etonians’.

Kind van kruidenier en acrobaat

Toch moet niet vergeten worden, dat de leiders van de Conservative Party van de voorbije decennia vaak zulke toonbeelden van sociale mobiliteit waren. Edward Heath werd om zijn eenvoudige afkomst en ongehuwde staat al vreemd bekeken door de klassieke achterban. Dat gold zeker voor ook zijn opvolgster, de dochter van kruidenier en wethouder Roberts in het stadje Grantham, Margaret Thatcher. Zij was ook nog getrouwd met een man die al gescheiden was. Haar opvolger had misschien wel de bontste voorgeschiedenis van een Britse premier. John Major was de zoon van circusartiesten, die op latere leeftijd in hun onderhoud voorzagen met de verkoop van tuinkabouters.

Een behoudende visie op staat en maatschappij heeft Greg Clark als ernstige rooms-katholiek niettemin wel meegekregen. Recent stemde hij in het Lagerhuis nog voor een inperking van de abortuswetgeving. Na zijn schooltijd ging hij economie studeren aan een van de meest prestigieuze colleges, het Magdalene College, Cambridge. Zijn doctoraat deed hij aan de LSE. Hij ging werken bij de Boston Consulting Group en werd adviseur op het ministerie van Trade and Industry in de laatste jaren van premier Major.

Geef ons een houdbare SF

Wat verwachten de HO-instellingen van de nieuwe bewindsman? Nicola Dandridge, de cheffin van Universities UK, de Britse VSNU/VH, doet haar pleidooi in ‘the Guardian’. Opvallend is haar smeekbede om een duurzamer studiefinanciering dan het leenstelsel dat onder de Labour-regering van Tony Blair is doorgevoerd.

“Close the gap between the UK’s investment in research and innovation and that of its major international competitors. A 10-year plan to increase public investment in research (in real terms) to sustain our position as a premier global research power. It should include a commitment to continuing to balance project grant funding with funding streams that allow universities to drive innovation, collaborate with business, invest in new and emerging areas and respond to changing needs.

Work with universities to attract qualified international students and staff to the UK. A new international growth strategy to support universities’ international marketing, mobility and partnerships combined with enhanced opportunities for qualified graduates to stay in the UK to work and contribute to our economy. It should include the removal of international students from the net migration target.

Develop a student funding system that is sustainable and supports affordable expansion to drive social mobility and produce the skilled graduates the economy needs. A new effort to seek cross-party consensus for a long-term and sustainable system of funding to support excellent teaching through public and private contributions. It should reduce the cost of providing tuition fee and maintenance loans and must ensure that a student’s financial circumstances do not prevent them from going to university.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK